Σουδάν – πόλεμος: Διακόπηκαν οι συνδέσεις Ίντερνετ και κινητών τηλεφώνων στο Χαρτούμ

Το Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν που έχει πληγεί από τον πόλεμο, έμεινε χωρίς τηλεπικοινωνίες για πολλές ώρες σήμερα, 14 Ιουλίου, ενώ συνεχίζονται οι βίαιες μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων.

Οι συνδέσεις του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, απαραίτητες για τη συλλογή πληροφοριών και προμηθειών κατά τους τρεις σχεδόν μήνες του πολέμου, διακόπηκαν, ενώ «βίαιες συγκρούσεις» μαίνονταν σε πολλές περιοχές της πόλης, σύμφωνα με μαρτυρίες που δόθηκαν μέσω σταθερού τηλεφώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αιτία της διακοπής δεν έγινε άμεσα γνωστή. Ορισμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αποκαταστάθηκαν γύρω στις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με κατοίκους.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού, σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονταν κοντά στο αρχηγείο του στρατού στο κέντρο της πόλης, καθώς και στον νότο.

Αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες στο Βόρειο Χαρτούμ, το βορειοανατολικό προάστιο της σουδανικής πρωτεύουσας, έκαναν λόγο για «συγκρούσεις με κάθε είδους όπλα». Και στο Ομντούρμαν, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι μαχητικά αεροσκάφη και drones πετούσαν πάνω από το βόρειο προάστιο.

Από τις 15 Απριλίου, ο επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φατάχ αλ-Μπουρχάν μάχεται κατά του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, που ηγείται των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το Χαρτούμ. Εκατομμύρια έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών στις βίαιες μάχες που διεξάγονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ή θα δεχθούν επίθεση στον δρόμο. Συχνά κατέφευγαν στο Διαδίκτυο για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, εφαρμόζοντας πρωτοβουλίες συλλογικής χρηματοδότησης για να βρεθούν δίοδοι για την απομάκρυνση των κατοίκων και την παροχή τροφίμων και φαρμάκων.

Εξαιτίας των μαχών στο Σουδάν, κυρίως στο Χαρτούμ αλλά και επίσης στην περιοχή του Νταρφούρ, σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την ΜΚΟ Acled, ενώ οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος