Σουδάν: Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν με οξύ υποσιτισμό προειδοποιεί η Unicef

Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται στο “χείλος της αβύσσου” στο Νταρφούρ του Σουδάν προειδοποιεί η Unicef, εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις παραστριωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι από τη στιγμή της έναρξης των εχθροπραξιών τον περασμένο Απρίλιο έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 3.100 καταγγελίες σοβαρής παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών στο Σουδάν, με τις περισσότερες από μισές να αφορούν στο Νταρφούρ, αν και εκφράζονται φόβοι ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης σε πολλές περιοχές και τις συνεχείς διακοπές των τηλεπικοινωνιών.

«Το Σουδάν, και ιδιαίτερα το Νταρφούρ, έχει μετατραπεί σε κόλαση για εκατομμύρια παιδιά, αφού αποτελούν εύκολο στόχο για εθνικές εκκαθαρίσεις και πέφτουν θύματα δολοφονιών και κακοποίησης κάθε είδους. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να προστατεύσουν τα παιδιά και τους αμάχους» τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσσελ κατά την παρουσίαση της έκθεσης του οργανισμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των παιδιών που στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται στις μάχες, ενώ περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξείας μορφής υποσιτισμό, με άμεσο κίνδυνο για την επιβίωσή τους. Επίσης, η πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων έχει προκαλέσει νέα κύματα εκτοπισμένων και προσφύγων – περίπου 1,7 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένοι υπολογίζονται μόνο στο Νταρφούρ – από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ανήλικοι, με αυξημένο δηλαδή κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας, εκμετάλλευσης και χωρισμού από τους γονείς ή κηδεμόνες τους.

Σουδάν: Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν με οξύ υποσιτισμό προειδοποιεί η Unicef
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Ben Curtis)

Ο οργανισμός του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η προμήθεια βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας έχει καταρρεύσει στην περιοχή του Νταρφούρ εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης σε πολλές περιοχές, τις λεηλασίες και την έλλειψη πόρων χρηματοδότησης των δράσεων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πολλά από τα υγειονομικά ή εκπαιδευτικά κέντρα στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, το προσωπικό της πρώτης γραμμής, όπως γιατροί, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν μήνες να πληρωθούν, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να δέχονται επιθέσεις από ενόπλους της μίας ή της άλλης πλευράς.

Η έκθεση της Unicef καταλήγει ότι πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες όλων για να αντιμετωπιστεί η οξεία κρίση και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συγκεντρώσει άμεσα πόρους για τη χρηματοδότηση της αποστολής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη αυτή περιοχή του Σουδάν.

Σουδάν: Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν με οξύ υποσιτισμό προειδοποιεί η Unicef
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Οι σκληρές εμφύλιες συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων μέχρι σήμερα, με περισσότερους από 7,1 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε άλλες περιοχές της αφρικανικής χώρας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ.  

Πηγές: Al Jazeera, Europa Press       

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος