Σομαλία: Τουλάχιστον 4 νεκροί στην πολιορκία του ξενοδοχείου Villa Rose από την Αλ Σαμπάμπ

Array

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν μετά την επίθεση τζιχαντιστών μαχητών σε δημοφιλές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι άκουσαν πολλαπλές εκρήξεις και σφοδρούς πυροβολισμούς από το ξενοδοχείο Villa Rose, κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν μάχη για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου μετά την έφοδο που έγινε το βράδυ της Κυριακής.

Η οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση.

Το ξενοδοχείο Villa Rose Guest είναι δημοφιλές στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και αρκετοί υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι διασώθηκαν.

Τουλάχιστον ένας υπουργός, ο Μοχάμεντ Άχμεντ, φέρεται να έχει τραυματιστεί, ενώ ένας άλλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος Άνταμ Άου Χίρσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επέζησε της επίθεσης.

Η Αλ Σαμπάμπ συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις στην κεντρική και νότια Σομαλία, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα, κυβερνητικά στρατεύματα με την υποστήριξη των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης και τοπικές πολιτοφυλακές ανακατέλαβαν περιοχές που είχαν καταληφθεί προηγουμένως από την οργάνωση.

Άγνωστος αριθμός δραστών, οπλισμένων με εκρηκτικά και όπλα συμμετείχε στην πολιορκία του ξενοδοχείου, δήλωσαν αστυνομικοί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι άκουσε μια «τεράστια έκρηξη, ακολουθούμενη από σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών».

«Συγκλονιστήκαμε», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ο Άχμεντ Αμπντουλάχι, ο οποίος ζει κοντά στο ξενοδοχείο. «Είμαστε μέσα στο σπίτι και ακούμε τους πυροβολισμούς».

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διασώθηκαν από τη Villa Rose, αφού πήδηξαν από τα παράθυρα για να διαφύγουν, δήλωσε ο αστυνομικός Μοχάμεντ Άμπντι.

Τον Αύγουστο, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ υποσχέθηκε «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά των ισλαμιστών μαχητών μετά από επίθεση σε άλλο δημοφιλές ξενοδοχείο του Μογκαντίσου, όπου περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Δύο μήνες αργότερα, από δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων κοντά σε πολυσύχναστο κόμβο στο Μογκαντίσου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Η Αλ Σαμπάμπ δήλωσε επίσης ότι βρισκόταν πίσω από εκείνη την επίθεση.

Ο πρόεδρος Μοχάμουντ κινητοποίησε στη συνέχεια τον σομαλικό στρατό και τις πολιτοφυλακές των φυλών που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καταλάβουν χωριά και πόλεις από την Αλ Σαμπάμπ, η οποία ελέγχει μεγάλες εκτάσεις της χώρας.

Ο κεντρικός στόχος της ομάδας είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση της Σομαλίας και να εγκαθιδρύσει τη δική της εξουσία που βασίζεται σε μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

Ανταπόκριση – Λίβανος: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος