Σομαλία: 805.000 εκτοπισμένοι λόγω λιμού

Η συνεχιζόμενη ξηρασία στη Σομαλία ανάγκασε 805.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως τα τέλη του Μαΐου, προειδοποίησε οργάνωση του ΟΗΕ.

Μόνο τον Μάιο, καταγράφηκαν πάνω από 33.000 πρόσφυγες εξαιτίας της ξηρασίας, αριθμός αυξημένος κατά 28% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία την Κυριακή 12/6.

Οι εκτοπισμοί Σομαλών εξαιτίας της ξηρασίας άρχισαν τον Ιανουάριο του 2021.

Η Σομαλία και άλλα κράτη στο Κέρας της Αφρικής πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι κατακρημνίσεις ήταν ασθενικές σε τέσσερις συναπτές περιόδους βροχής.

Οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν επί μήνες εναντίον του κινδύνου να εκδηλωθεί λιμός. Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια από τους συνολικά 16 εκατ. κατοίκους της χώρας διατρέχουν κίνδυνο να λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα.

Η Σομαλία είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπη με κύματα βίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ. Η Σεμπάμπ, που ελέγχει αχανείς περιοχές στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, επιτίθεται συχνά εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και αμάχων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος