Σολτς: «Συμφώνησα με τον Κ. Μητσοτάκη για παράδοση όπλων στην Ουκρανία»

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Η Γερμανία στηρίζει την Ουκρανία και με βαρέα όπλα και θα διαθέσει και σύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων, όπως εξήγγειλε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) ο καγκελάριος υπογράμμισε και τη συνεργασία Γερμανίας-Ελλάδας στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

«Μόλις χθες συμφώνησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη», είπε ο Σολτς, η Ελλάδα θα δώσει τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και η Γερμανία θα καλύψει με σύγχρονα τεθωρακισμένα τις ανάγκες της Ελλάδας. Την πρακτική της «κυκλικής» παράδοσης όπλων στην Ουκρανία ακολουθεί η Γερμανία και με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία.

«O Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει, και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Η «αλλαγή εποχής» είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο καγκελάριος, από το βήμα του Μπούντεσταγκ στη συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία «με όλα τα μέσα που χρειάζεται», είπε ο Σολτς, απαντώντας στην έντονη κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος κατηγόρησε τον καγκελάριο ότι με την συγκρατημένη στάση του εκθέτει τη Γερμανία.

Ο Όλαφ Σολτς παρέπεμψε στη τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία βαρέα όπλα, τα οποία δεν θα μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία. Σημείωσε σχετικά ότι και η Γερμανία διαθέτει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, όπως είναι πυροβόλα και τα τεθωρακισμένα άρματα «Gepard», ενώ θα διαθέσει και υπερσύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ταυτόχρονα, ο καγκελάριος τόνισε ότι «για το μέλλον της Ουκρανίας αποφασίζουν οι Ουκρανοί και ουδείς άλλος». Δήλωσε δε ικανοποιημένος με το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία που αποφασίστηκε στο έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία τερματίζει το φθινόπωρο τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και στόχος είναι να σταματήσει και τις εισαγωγές πετρελαίου στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο και της προεδρίας της Γερμανίας στην ομάδα G7, ο καγκελάριος επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των φτωχών χωρών του πλανήτη από τον πόλεμο της Ουκρανίας. «Ο πόλεμος για τις χώρες αυτές είναι πολύ μακριά – αλλά οι συνέπειες είναι πολύ κοντά», είπε ο Σολτς, «είναι για τις οποίες ευθύνεται ο πόλεμος του Πούτιν και κανένας άλλος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος