Σολτς: Στηρίζουμε την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά – Οργή κατά του Πούτιν

Τη δέσμευση ότι η Γερμανία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά έδωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση για την προμήθεια και βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος μπήκε σε μία νέα φάση και «τα δεινά των Ουκρανών δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο», είπε ο Σολτς μετά τη βιντεο-σύσκεψη με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν τους ηγέτες άλλων συμμαχικών χωρών και τις ηγεσίες ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ο γερμανός καγκελάριος μίλησε για «οργή» κατά του ρώσου προέδρου, καλώντας τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο και να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, ο γερμανός καγκελάριος υποσχέθηκε στρατιωτική υποστήριξη, ώστε ο ουκρανικός στρατός να είναι σε θέση να αμυνθεί εναντίον των Ρώσων εισβολέων. Απέκλεισε αυτονόμηση της Γερμανίας και τόνισε ότι από κοινού με τους συμμάχους γίνεται προσπάθεια για την «άμεση προμήθεια διαθέσιμων όπλων» στην Ουκρανία.

Ειδικά για την Γερμανία, είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε στη γερμανική βιομηχανία κατάλογο με τα όπλα που θέλει η Ουκρανία και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με την Ουκρανία θα προχωρήσει γρήγορα η αδειοδότηση και πληρωμή τους. «Δεν θα χρειαστεί κανείς να περιμένει», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο καγκελάριος Σολτς απέφυγε να αναφερθεί ρητά σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, όπως τα άρματα μάχης «Leopard 1» και τα τεθωρακισμένα «Marder», για τα οποία πιέζει η Ουκρανία και τόνισε ότι «η Γερμανία κάνει ό,τι και οι άλλες σύμμαχες χώρες». Παραπέμποντας ειδικά στον στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και την Ολλανδία, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η Ουκρανία άμεσα με βαρέα όπλα σοβιετικής κατασκευής από άλλες ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες υποστηρίζονται για τη δική τους άμυνα από τη Γερμανία και τη Συμμαχία. «Στηρίζουμε τις χώρες του ΝΑΤΟ της ανατολικής Ευρώπης που δίνουν στην Ουκρανία όπλα άμεσα αξιοποιήσιμα», είπε ο Σολτς. Για το σκοπό αυτόν συμμετείχαν στη σύσκεψη και οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ρουμανίας, χώρες που μπορούν να διαθέσουν στην οπλικά συστήματα άμεσα αξιοποιήσιμα από τους Ουκρανούς.

Ο γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που έχουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη οικονομία της Ρωσίας, προεξοφλώντας μεγάλη μείωση του ΑΕΠ και πληθωρισμό που κυμαίνεται ήδη στο 25%. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου σε φτωχότερες από τη Γερμανία χώρες. Άμεσο ενεργειακό εμπάργκο, πάντως, δεν τίθεται, επί του παρόντος. «Θέλουμε να γίνουμε ανεξάρτητοι από τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και βήμα-βήμα από το ρωσικό πετρέλαιο», είπε ο Σολτς, ενώ προωθείται με ταχείς ρυθμούς και η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος