Στις σχέσεις με τη Ρωσία δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo ante

Η αντίθεση δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερη: Από τη μία το ειδυλλιακό τοπίο του Έλμαου στις βαυαρικές Άλπεις που φιλοξενεί τους ηγέτες των εφτά ισχυρότερων δημοκρατικών χωρών του πλανήτη. Και από την άλλη η βαρβαρότητα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το θέμα που κυριάρχησε στη σύνοδο κορυφής του G7.

Τα αποτελέσματα;

«Στήριξη της Ουκρανίας, όσο αυτό είναι απαραίτητο». Η στήριξη αυτή δεν έχει ημερομηνία λήξης. Θα εκφραστεί και με νέα σύγχρονα όπλα που ζητά από καιρό ο Ζελένσκι. Η στήριξη θα εκφραστεί και οικονομικά με ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Από τη σημερινή βιντεοσύσκεψη του Ζελένσκι με τους επτά ηγέτες εδώ στο Έλμαου κρατάμε τον χρονικό ορίζοντα που βάζει ο ίδιος: να λήξει ο πόλεμος πριν πιάσει ο βαρύς χειμώνας.

Η σύνοδος κορυφής στο Έλμαου έβγαλε και κάτι άλλο: Τη διαπίστωση των ηγετών του G7 ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ιστορική τομή και δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo ante των διεθνών σχέσεων.

Στις σχέσεις με τη Ρωσία επιστροφή στην εποχή προ του πολέμου στην Ουκρανία δεν υπάρχει, είπε ο Όλαφ Σολτς. Και στη φράση αυτή συμπυκνώνεται και το πολιτικό μήνυμα της συνόδου κορυφής στο Έλμαου.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος