Σολτς – Μελόνι στη γερμανοϊταλική συνάντηση στο Βερολίνο – Κόντρα με τον Πούτιν για Ουκρανία στη G20 

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζότζια Μελόνι, υπογράμμισαν την υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία, «για όσο χρειαστεί», στον πόλεμο με τη Ρωσία. Τη διαβεβαίωση αυτή επανέλαβαν οι δύο ηγέτες σε κοινές δηλώσεις μετά τις διευρυμένες γερμανοϊταλικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο.

Σολτς και Μελόνι πήραν το μεσημέρι μέρος στην τηλεδιάσκεψη της ομάδας G20 που συγκάλεσε η ινδική προεδρία, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι πάντοτε μία τραγωδία», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «πρέπει να σκεφτούμε πώς θα τελειώσει αυτή η τραγωδία». Επανέλαβε ωστόσο τις γνωστές αιτιάσεις του εις βάρος του Κιέβου για την ευθύνη του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία δεν απέρριψε ποτέ ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία».

Η απάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού ήταν ότι «η ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να έρθει γρήγορα, αν η Ρωσία τερματίσει την εισβολή της», είπε η Μελόνι στο Βερολίνο, τονίζοντας την ανάγκη να διαφυλαχτεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος από την πλευρά του κάλεσε τον Πούτιν να τερματίσει τις επιθέσεις και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από το έδαφος της Ουκρανίας. Και οι δύο ερμήνευσαν την πρώτη μετά μεγάλο διάστημα εμφάνιση του Πούτιν στον κύκλο της ομάδας G20 ως προσπάθεια να δηλώσει «παρών», χωρίς να χρειαστεί να φύγει από τη Μόσχα. Ήταν μία ευκαιρία να ακούσει ο ίδιος ο Πούτιν τις θέσεις μας, σημείωσε ο Σολτς.

«Καλή είδηση» από τη Γάζα

Ο Γερμανός καγκελάριος και η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξέφρασαν ταυτόχρονα την ικανοποίησή τους για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων. «Είναι μία καλή είδηση, σημασία έχει τώρα η υλοποίησή της» είπε ο Σολτς. «Είναι σημαντικό ότι έγιναν μερικά βήματα για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης», συμπλήρωσε από την πλευρά της η Μελόνι, Και οι δύο τόνισαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά και τις υποχρεώσεις του για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος