Σολτς και Σι προειδοποιούν τη Ρωσία: Aπειλή ατομικών όπλων είναι ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη

Array

Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Η πρώτη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, στο Πεκίνο διήρκησε μόλις 11 ώρες, εξαιτίας της αυστηρής τακτικής που ακολουθεί η Κίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού. Η πρώτη επίσκεψη δυτικού ηγέτη μετά την πανδημία έφερε μία απροσδόκητη μετατόπιση του Πεκίνου με την κοινή προειδοποίηση Γερμανίας και Κίνας προς τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Σι και εγώ συμφωνούμε ότι η ατομικές απειλές είναι ανεύθυνες και άκρως επικίνδυνες», είπε ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά τις συνομιλίες του με την κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο. «Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε καμία πρόσθετη κλιμάκωση», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεγιάνγκ, παίρνοντας ασυνήθιστα σαφείς αποστάσεις από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος Σολτς είχε δεχτεί κριτική και εντός και εκτός Γεμανίας για την επίσκεψη στο Πεκίνο λίγες ημέρες μετά το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που εδραίωσε την απόλυτη κυριαρχία του Σι Ζιπίνγκ. «Είναι καλό και σωστό, ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ», ήταν η πρώτη φράση του Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Ζιπίνγκ στο Πεκίνο. Η σημερινή συγκυρία είναι γεμάτη με «εξαιρετικές προκλήσεις παγκόσμιας κλίμακας». Από τον πόλεμο της Ουκρανίας, μέχρι την κλιματική αλλαγή, η Κίνα παίζει καθοριστικό ρόλο. Και στην συγκυρία αυτήν «είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλάμε μεταξύ μας», τόνισε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος είχε αποσαφηνίσει πριν την επίσκεψη ότι δεν θέλει την οικονομική και εμπορική απομόνωση της Κίνας. Στόχος της Γερμανίας είναι να μειωθεί η μονομερής εξάρτηση από την Κίνα. Θέλει μία συνεργασία «επί ίσοις όροις», είπε στο Πεκίνο. Είχε μαζί του τους διευθυντές των σημαντικότερων γερμανικών επιχειρήσεων: Bayer, Volkswagen, BASF, Siemens, Merck, Wacker Chemie, HIPP, Adidas, Biontech, Deutsche Bank, Geo Clima Design, BMW. Αυτές δραστηριοποιούνται στην Κίνα και ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.

Ο Όλαφ Σολτς έθεσε στις συνομιλίες του στο Πεκίνο και τα ζητήματα μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία δεν αναμένονταν κάποια αλλαγή της κινεζικής ηγεσίας. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικής ισχύος, η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων επίσης», είπε ο Σολτς στις δηλώσεις του στο Πεκίνο. Αλλά είναι αυτά, που η κινεζική ηγεσία θεωρεί ως επέμβαση σε εσωτερικές της υποθέσεις.

«Να εστιάσουμε στα στοιχεία που μας ενώνουν και όχι στις διαφορές», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Κίνας, προς τον Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος είχε προλειάνει την επίσκεψή του στο Πεκίνο με την απόφαση για την πώληση του 24,9% του λιμανιού του Αμβούργου στην COSCO. Ο κινεζικός κολοσσός παίρνει ένα μειοψηφικό πακέτο, το οποίο δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού του Αμβούργου. Αυτό παραμένει σε γερμανικά χέρια, λέει ο Σολτς.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Γερμανός καγκελάριος είχε να ανακοινώσει σημαντική επιτυχία: Η Κίνα δίνει πράσινο φως στο εμβόλιο της BionTech για τους 400.000 περίπου αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα. Είναι το «πρώτο βήμα», είπε ο Σολτς, για την γενική αδειοδότηση του εμβολίου σε συνεννόηση με την ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων ΕΜΑ, και τη χρήση του και από τα 1,4 δισεκατομμύρια της Κίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος