Σολτς: Ευρωπαϊκή προοπτική και Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία

Array

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο που συνεχίζεται θα χρειαστούν δεκαετίες. Είναι «υπόθεση γενεών». Και θα απαιτηθεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» του 21ου αιώνα», είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε οικονομικό φόρουμ για την Ουκρανία στο Βερολίνο.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρέπει να γίνει με γνώμονα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. «Αν ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, τότε το κάνουμε έχοντας κατά νου τον στόχο της Ουκρανίας να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Οι υποδομές συγκοινωνιών και μεταφορών πρέπει να κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε η χώρα να μπορεί να συνδεθεί εύκολα με την Ε.Ε. Η προοπτική ένταξης θα πρέπει επίσης να εκληφθεί ως μήνυμα προς τους ιδιώτες επενδυτές.

«Όποιος επενδύει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σήμερα επενδύει σε ένα μελλοντικό κράτος μέλος της ΕΕ που θα είναι μέρος της νομικής μας κοινότητας και της εσωτερικής μας αγοράς», σημείωσε ο Scholz.

Το οικονομικό φόρουμ για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο, προηγήθηκε της διεθνούς διάσκεψης εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιείται αύριο στη γερμανική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του καγκελάριου Σολτς και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από την αυριανή Διάσκεψη αναμένεται να δοθούν οι πρώτες ολοκληρωμένες προτάσεις σχετικά με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία – με βάση το μοντέλο του σχεδίου των ΗΠΑ για την κατεστραμμένη Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος