Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Γερμανία και Βέλγιο: Δεκάδες οι νεκροί – Αναζητούν αγνοούμενους (video)

Σε 126 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ευρώπη, με βαρύ τίμημα για τη Γερμανία από τις «πλημμύρες του θανάτου», όπως έγραψε η εφημερίδα Bild, συγκρίνοντας το μέγεθος της καταστροφής με τσουνάμι. Σε 1300 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι στη χώρα.

Ο επίσημος αριθμός θυμάτων στη Ρηνανία-Παλατινάτο έφτασε τα 63, ανεβάζοντας τον εθνικό απολογισμό σε 106 νεκρούς.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Γερμανία και Βέλγιο: Δεκάδες οι νεκροί – Αναζητούν αγνοούμενους (video)Οι εικόνες πριν και μετά την κατολίσθηση στην πόλη Erftstadt σοκάρουν.
Ο ανταποκριτής Γιώργος Παππάς βρίσκεται στην Κολωνία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής τραγωδίας για τη Γερμανία.

Στο χωριό Σουλντ ο ομώνυμος ποταμός με στάθμη στα 3 μέτρα έφτασε στα 8, βυθίζοντας την καταπράσινη κοιλάδα Ahr, κοντά στη Βόννη. Σπίτια παρασύρθηκαν, γέφυρες και δρόμοι κατέρρευσαν. Θαύμα θεωρείται ότι κανείς δεν πέθανε στο χωριό των 700 κατοίκων.

Περίπου 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) μακριά στο Bad Neuenah-Ahrweilar, οι κάτοικοι περιγράφουν: “Στις 11:30 μ.μ., υπήρχε μόνο λίγο νερό, 1:00 π.μ., όλα ήταν κάτω από το νερό”.

“Μέσα σε 15 λεπτά», σάρωσαν οι πλημμύρες στην περιοχή Ahrweiler του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου πολλά σπίτια κατέρρευσαν.

“Φοβάμαι ότι θα δούμε την πλήρη έκταση της καταστροφής τις επόμενες μέρες”, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στο γειτονικό Βέλγιο, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 20 με περισσότερους από 10 αγνοούμενους σε τέσσερις από τις 10 επαρχίες της χώρας.

Ημέρα εθνικού πένθους είναι για το Βέλγιο η 20ή Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, σημειώνοντας: «Αυτές που θα έπρεπε να ήταν όμορφες, καλοκαιρινές ημέρες έγιναν ξαφνικά μαύρες».

Ο ποταμός Meuse “απειλεί και την Λιέγη με 200.000 κατοίκους, προειδοποίησε ο περιφερειακός πρόεδρος της Βαλλονίας Έλιο Ντι Ρούπο.

Στη νότια Ολλανδία εκκενώνονται όλο και περισσότερες περιοχές με τελευταία και την πόλη του Μάαστριχτ.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο, ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.

Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από σύστημα παλαιών αναχωμάτων και φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα. Ωστόσο, η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μεύση και Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας το ύψος που είχε καταγραφεί το 1993 και το 1995, όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στη χώρα.

Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί. Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.

Στην Ελβετία, λίμνες και ποτάμια υπερχείλισαν επίσης μετά τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ειδικά η λίμνη της Λουκέρνης προκάλεσε πλημμύρες στο κέντρο της πόλης.

Καταστροφές αναφέρονται και στο Λουξεμβούργο.

Βροχοπτώσεις δύο μηνών έπληξαν σε λίγες ώρες τη δυτική Ευρώπη, εξηγούν μετεωρολόγοι, εκφράζοντας προβληματισμό για την κλιματική αλλαγή, στην οποία αποδίδουν το «χειμωνιάτικο χαμηλό βαρομετρικό» που προκάλεσε την τραγωδία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενδεικτικά ανέφερε: «Είναι η ένταση και η έκταση των γεγονότων που η επιστήμη μάς λέει ότι αυτό είναι ξεκάθαρη ένδειξη κλιματικής αλλαγής και αυτό δείχνει την επείγουσα ανάγκη να δράσουμε».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, Παντελής Γκόνος

Γερμανία -Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Βέλγιο – Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος