Σλοβακία: Συγγνώμη ζήτησε η κυβέρνηση για τις αναγκαστικές στειρώσεις γυναικών Ρομά

Ο κυβερνών συνασπισμός στην Μπρατισλάβα εξέδωσε, την Τετάρτη, ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε τα χρόνια των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα ζήτησε συγγνώμη από όσους υπέφεραν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Ο αριθμός των στειρώσεων μπορεί μόνο να εκτιμηθεί, αλλά τουλάχιστον αρκετές χιλιάδες γυναίκες έχουν υποστεί συνέπειες από  αυτήν την πολιτική, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ρομά της κυβέρνησης της Σλοβακίας στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Σλοβακίας, αμέτρητες αναγκαστικές στειρώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1966 και 1989 προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται από αυτήν την εθνική μειονότητα.

Αλλά ακόμη και μετά την πτώση του κομμουνισμού μεταξύ 1990 και 2004, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι οι γυναίκες Ρομά πιέζονταν παράνομα σε κλινικές για να δεχτούν στείρωση μετά τον τοκετό.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητούν εδώ και χρόνια από τη Σλοβακία να αναγνωρίσει τα χρόνια συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ρομά και να αποζημιώσει τα θύματα.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς χαιρέτισε την παρουσίαση της συγγνώμης από την Μπρατισλάβα στο Twitter ως σημαντικό πρώτο βήμα και πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα ένας μηχανισμός αποζημίωσης των θυμάτων.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή : Agerpres

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος