«Σκούπα» της Europol κατά της μαύρης αγοράς του διαδικτύου: 150 συλλήψεις από τις ΗΠΑ ως την Ιταλία

Πάροχοι αλλά και καταναλωτές σε διαδικτυακές «μαύρες αγορές» παράνομων εμπορευμάτων έγιναν στόχος της Europol που σε παράλληλες επιχειρήσεις σε δύο ηπείρους συνέλαβε 150 άτομα και κατάσχεσε όπλα, ναρκωτικά, ψηφιακά νομίσματα (bitcoins) και 26,7 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Ιταλία όπου εντοπίστηκε και έκλεισε παράνομη διαδικτυακή αγορά με την επωνυμία «Berlusconi Market».

Η έρευνα που θα μείνει γνωστή ως Dark HunTOR είχε ως αποτέλεσμα να μην φτάσουν στον προορισμό τους ναρκωτικά που περιελάμβαναν 152 κιλά αμφεταμίνες, 27 κιλά οπιούχων και περισσότερα από 25.000 χάπια έκστασης.  Επίσης βρέθηκαν 45 πυροβόλα όπλα.

Η παγκόσμια  επιχείρηση – σκούπα, είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στο «σκοτεινό διαδίκτυο», ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, η οποία έχει την έδρα της στη Χάγη.

Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και bitcoins, όπως και ναρκωτικά και όπλα. Η “DarkHunTOR” αποτελεί συνέχεια της εξάρθρωσης τον Ιανουάριο υπό την διεύθυνση της γερμανικής αστυνομίας της DarkMarket, μιας από τις βασικές αγορές στην μαύρη ηλεκτρονική αγορά.

Η επιχείρηση αυτή αφορούσε δράση σε 9 χώρες:

  •  Αυστραλία
  •  Βουλγαρία
  •  Γαλλία,
  •  Γερμανία
  •  Ιταλία,
  • Ολλανδία
  •  Ελβετία
  •  Βρετανία
  • και  ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 65 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση. 47 συλλήψεις έγιναν στη Γερμανία, 24 στη Βρετανία, 4 στην Ιταλία και 4 στην Ολλανδία. Αρκετοί από τους συλληφθέντες συνιστούσαν «σημαντικούς στόχους» για τη Europol.

Στην Ιταλία, η αστυνομία έκλεισε επίσης παράνομα σημεία αγοράς, με τις ονομάσίες «DeepSea» και «Berlusconi», τα οποία παρουσίαζαν και τα δύο μαζί «περισσότερες από 100.000 παρουσιάσεις παράνομων προϊόντων», σύμφωνα με την Europol, η επιχείρηση της οποίας έγινε σε συντονισμό με την Eurojust, την ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας.

«Εγκληματίες του διαδικτύου να ξέρουν ότι θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν για τις παράνομες δραστηριότητές τους, ακόμη και στις σκοτεινές ηλεκτρονικές ζώνες», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Europol Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος