Σκωτία: Τρανς γυναίκες με βίαιο παρελθόν αποκλείονται από τις γυναικείες φυλακές

Array

Η κυβέρνηση της Σκωτίας δήλωσε την Κυριακή ότι θα σταματήσει να μεταφέρει τρανς γυναίκες με ιστορικό βίας κατά των γυναικών στη φυλακή της, η οποία αποτελείται μόνο από γυναίκες, λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση μιας βιαστή από τη φυλακή.

Αυτή ήταν η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια μακροχρόνια διαμάχη που έχει φέρει αντιμέτωπους τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των τρανς με τις φεμινίστριες που λένε ότι οι χώροι μόνο για γυναίκες διακυβεύονται.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ήρθε μετά την απομάκρυνση της τρανς Άιλα Μπρίσον, 31 ετών – η οποία είχε καταδικαστεί για βιασμό δύο γυναικών πριν από τη μετάβασή της – από την αμιγώς γυναικεία φυλακή Cornton Vale αυτή την εβδομάδα έπειτα από δημόσια κατακραυγή.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι μια άλλη κρατούμενη τρανς γυναίκα, η Τίφανι Σκοτ, η οποία θεωρήθηκε κίνδυνος για την ασφάλεια αφού παρενόχλησε ένα 13χρονο κορίτσι, επρόκειτο να μεταφερθεί σε φυλακή αποκλειστικά για γυναίκες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας Κιθ Μπράουν δήλωσε ότι διέταξε επείγουσα επανεξέταση των υφιστάμενων διαδικασιών.

Το ζήτημα των διαφυλικών γυναικών που διαπράττουν βίαια και σεξουαλικά αδικήματα είναι «ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και η ανησυχία του κοινού είναι κατανοητή», είπε.

Ωστόσο, προειδοποίησε κατά του στιγματισμού των τρανς γυναικών ως εγγενή απειλή για τις γυναίκες, τονίζοντας ότι «οι θηρευτές άνδρες είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες».

Τα ζητήματα των τρανς βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Σκωτία, αφού η αποκεντρωμένη κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία τον Δεκέμβριο για να διευκολύνει τους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζουν το φύλο τους.

Η βρετανική κυβέρνηση εμπόδισε τον νόμο να λάβει τη βασιλική έγκριση, επικαλούμενη τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στη νομοθεσία περί ισότητας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, προετοιμάζοντας μια ακόμη νομική αναμέτρηση μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου.

Ορισμένες ακτιβίστριες φεμινίστριες επέκριναν τη σκωτσέζικη νομοθεσία ακριβώς επειδή φοβούνταν ότι θα επέτρεπε στα σεξουαλικά αρπακτικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρους μόνο για γυναίκες, παρά τις διατάξεις του κειμένου.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος