Σκωτία: Συνελήφθη ο ταμίας του Εθνικού Κόμματος – Έρευνες για οικονομικό σκάνδαλο

Ο ταμίας του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, SNP, Colin Beattie συνελήφθη από την αστυνομία, αφού πραγματοποιείται ερευνά για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του κόμματος την περίοδο που η Nicola Sturgeon ήταν Πρόεδρος.

Η αστυνομία της Σκωτίας δεν κατονόμασε τον πολιτικό, αλλά ανέφερε ότι ένας 71χρονος ύποπτος συνελήφθη την Τρίτη. «Ο άνδρας είναι υπό κράτηση και ανακρίνεται από ντετέκτιβ της αστυνομίας της Σκωτίας», ανέφερε η ανακοίνωσή των αρχών.

Η νέα αυτή σύλληψη έρχεται καθώς το SNP συνεχίζει να συγκλονίζεται από το σκάνδαλο για τα οικονομικά του κόμματος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Peter Murrell, πρώην διευθύνων σύμβουλος του SNP και ο σύζυγος της Nicola Sturgeon, συνελήφθησαν επίσης για την διεξαγωγή της έρευνας.

Αργότερα ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή περαιτέρω στοιχείων. Την ίδια ώρα που βρισκόταν υπό κράτηση, οι ντετέκτιβ κατέσχεσαν ένα αυτοκινούμενο 100.000 λιρών, έξω από το σπίτι ενός από τους ηλικιωμένους συγγενείς του Murrell.

Το Σαββατοκύριακο επίσης, ο νέος αρχηγός του κόμματος, Humza Yousaf κλήθηκε να αναστείλει τον προκάτοχό του μετά την εμφάνιση ενός βίντεο στο οποίο φαινόταν να λέει στο κυβερνών σώμα του κόμματος να «είναι πολύ προσεκτικοί» για να υποδηλώσει ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας της Σκωτίας αναφέρει:

«Ένας 71χρονος άνδρας συνελήφθη σήμερα Τρίτη 18 Απριλίου 2023 ως ύποπτος σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Ο άνδρας είναι υπό κράτηση και ανακρίνεται από αστυνομικούς της Σκωτίας»

Η αστυνομία θα στείλει αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ συνιστά προσοχή στο κοινό όταν συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», καταλήγει η ανακοίνωση της αστυνομίας και αποκλείει περαιτέρω σχόλια.

Το SNP βρίσκεται σε κρίση από τότε που η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον παραιτήθηκε, και η αστυνομία ενέτεινε την έρευνα της για κακοδιαχείριση των οικονομικών του κόμματος. Σε ποιο βαθμό η παραίτηση της Στέρτζον συνδέθηκε με τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος παραμένει ασαφές, αλλά την περασμένη εβδομάδα ο σύζυγος της, Πίτερ Μιούρελ, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος του SNP κατά την διάρκεια της θητείας της, συνελήφθη από την αστυνομία στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες εν αναμονή περαιτέρω ερευνών.

Το SNP είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη Σκωτία με βασική του θέση την ανεξαρτοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει δε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, και 45 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Ουέστμινστερ.

Λονδίνο – Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος