«Σκοτεινός τουρισμός» πάνω από το Τσερνομπίλ

Για τον εορτασμό της 35ης επετείου τoυ Τσέρνομπιλ αυτόν τον μήνα, μια αεροπορική εταιρεία προτείνει εναέρια ξενάγηση πάνω από τον διάσημο πυρηνικό σταθμό και την εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ.

Στις 25 Απριλίου 2021, παραμονή της επετείου του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ, η αεροπορική εταιρεία Ukrainian International Airlines, θα πραγματοποιήσει μια ειδική πτήση, κατά τη διάρκεια της οποίας, το αεροσκάφος θα παραμείνει πάνω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο ύψος των 900 μέτρων και θα πλησιάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πυρηνικό σταθμό χωρίς όμως να διακυβευτεί η ασφάλεια των επιβατών.

Το αεροπορικό εισιτήριο για την πτήση που θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο Μπόρισπιλ του Κιέβου, κοστίζει περίπου 106 δολάρια και οι ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να τραβήξουν μια φωτογραφία στο πιλοτήριο και να βγάλουν και μια selfie με τον πιλότο.

Η ξενάγηση θα γίνει από το Chernobyl Tour, μια γνωστή ουκρανική εταιρεία που ειδικεύεται στον τουρισμό στη ζώνη αποκλεισμού.

Το Τσερνομπίλ είναι το πιο τρανό παράδειγμα του λεγόμενου «σκοτεινού τουρισμού» –ενός όρου που χρησιμοποιείται για τις επισκέψεις σε τοποθεσίες που συνδέονται με θανάτους και ανθρώπινο πόνο, όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι διοργανωτές λένε ότι το ταξίδι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν την πανδημία. «Για να είμαι ειλικρινής, αυτό το ταξίδι έγινε δυνατό μόνο λόγω της πανδημίας», λέει ο Μπόνταν Σκότνικοφ, επικεφαλής του έργου αυτού στην UIA. «Υπάρχει διαθέσιμο αεροσκάφος και η ομάδα μας έχει τον ελεύθερο χρόνο για να κάνει κάτι διαφορετικό».

«Σκοτεινός τουρισμός» πάνω από το Τσερνομπίλ
(AP Photo/Serhii Nuzhnenko)

«Το Τσερνομπίλ είναι ο πιο επιτυχημένος τουριστικός προορισμός στην Ουκρανία», λέει ο Γιαροσλάβ Γιμελιάνενκο, διευθυντής της Chernobyl Tour. «Πριν από την καραντίνα, ο αριθμός των τουριστών διπλασιαζόταν κάθε χρόνο». Ακόμα όμως και κατά τη διάρκεια των περιορισμών σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση ενός νέου κύματος λοιμώξεων, οι τουρίστες συνέχισαν να επισκέπτονται την Πρίπιατ, το Τσερνομπίλ και τα ραντάρ Duga.

Η εταιρεία του Γιμελιάνενκο προτείνει νέες θεματικές εκδρομές στη μυστηριώδη ζώνη αποκλεισμού. Πρόσφατες εκδρομές περιλάμβαναν καγιάκ στο Τσερνομπίλ και βόλτα με ποταμόπλοιο στην Πρίπιατ.

«Όταν τελικά αποκατασταθεί η τουριστική σύνδεση μεταξύ των χωρών, θα έχουμε μια έκπληξη ακόμη και για εκείνους τους τουρίστες που έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τη ζώνη του Τσερνομπίλ», προσθέτει ο Γιμελιάνενκο.

«Σκοτεινός τουρισμός» πάνω από το Τσερνομπίλ
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

«Time Machine»

Η ζοφερή ιστορία της περιοχής, η πόλη-φάντασμα και το απέραντο τοπίο των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, καθώς και οι φήμες για φαντάσματα, συνεχίζουν να προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.

Πολλοί επισκέπτονται την περιοχή έχοντας εξασφαλίσει την υποχρεωτική άδεια. Άλλοι πάλι εισέρχονται παράνομα και περιφέρονται σε σημεία που έχουν μολυνθεί από ακτινοβολία.

Μια περίεργη νέα τάση μεταξύ των παράνομων εξερευνητών είναι η ανεπίσημη «ανακαίνιση» εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο πλαίσιο ενός έργου που ονομάζεται «Time Machine». Μια ομάδα ενθουσιωδών με επικεφαλής έναν vlogger γνωστό ως Στάνισλαβ Πολέσκι αναδημιουργεί τους εσωτερικούς χώρους των ερειπωμένων κτιρίων.

«Η ιδέα αυτή προέκυψε σχεδόν πριν από 10 χρόνια, όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη ζώνη αποκλεισμού και είδα ότι όλα τα κτίρια που έμειναν στην Πρίπιατ είχαν λεηλατηθεί», δήλωσε ο Stanislav στο CNN, προσθέτοντας ότι ήθελε να ολοκληρώσει μερικά έργα αποκατάστασης για να δείξει στους ανθρώπους πώς ήταν οι χώροι τις πρώτες μέρες μετά την εκκένωση όλων των κατοίκων της πόλης.

Μέχρι στιγμής «ανακαίνισαν» μια κουζίνα και ένα δωμάτιο σε ένα από τα διαμερίσματα της πόλης, καθώς και μερικούς χώρους στο νηπιαγωγείο. Ωστόσο, οι καλές προθέσεις τους είναι παράνομες και οι εργασίες ανακαίνισης διακόπτονται συχνά από την αστυνομία.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος