Συρία: 450 μαχητές και πολίτες απομακρύνθηκαν βάσει συμφωνίας κυβέρνησης-ανταρτών

Περισσότεροι από 450 μαχητές συριακών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών και πολίτες, ανάμεσά τους τραυματίες, άρχισαν σήμερα να μεταφέρονται από τρεις περιοχές της Συρίας, στο πλαίσιο μιας σπάνιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και των ανταρτών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγές των ανταρτών στην πόλη.

Μαχητές και πολίτες επιβιβάστηκαν σε ασθενοφόρα και λεωφορεία τα οποία εισήλθαν σήμερα στην πολιορκούμενη πόλη Ζανταμπάνι που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών για να μεταφέρουν εκατοντάδες μαχητές, ανάμεσά τους και τραυματίες, στην Τουρκία.

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε μαχητές αντάρτες που είχαν καταφύγει επί μήνες στο Ζαμπαντάνι, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, να έχουν ασφαλή διάβαση στο αεροδρόμιο της Βηρυτού για να κατευθυνθούν στη συνέχεια στον τελικό τους προορισμό στην Τουρκία, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία είχε επιτευχθεί για εξάμηνη εκεχειρία στο Ζαμπαντάνι, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, και σε δύο σιιτικές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας, Φούα και Καφράγια, τα μόνα σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ που ακόμη ελέγχονται από τον στρατό.

Έπειτα από διαπραγμάτευση από τον ΟΗΕ, η πρώτη φάση της συμφωνίας αφορούσε την εφαρμογή εκεχειρίας, στη συνέχεια την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τέλος την διακομιδή τραυματιών πολιτών και μαχητών.
“Περισσότεροι από 120 μαχητές και τραυματίες άρχισαν να εγκαταλείπουν το Ζαμπαντάνι” για να μεταβούν μέσω Λιβάνου και στη συνέχεια μέσω Τουρκίας, σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στη Συρία. Παράλληλα “335 μαχητές και πολίτες άρχισαν να αναχωρούν από τις περιοχές Φούα και Καφράγια, για να μεταβούν στη Δαμασκό, επίσης διασχίζοντας τις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Αυτοί που απομακρύνονται από τη Φούα και την Καφράγια θα μεταβούν στην Τουρκία από το συνοριακό φυλάκιο Μπαμπ αλ-Χάουα στα συρο-τουρικά σύνορα, πριν φθάσουν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και στη συνέχεια επιστρέψουν δια της χερσαίας οδού στη Δαμασκό.
Αυτοί από το Ζαμπαντάνι θα μεταβούν στον Λίβανο μέσω των χερσαίων συνόρων για να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, πριν φθάσουν στην Τουρκία και στη συνέχεια σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία.
Μια συμφωνία που προέβλεπε την αναχώρηση το Σάββατο από τρεις νότιες συνοικίες της Δαμασκού σχεδόν 4.000 πολιτών και τζιχαντιστών που είναι μέλη κυρίως των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Αλ-Νόσρα ανεστάλη μια ημέρα μετά τον θάνατο του ισχυρού ηγέτη των ανταρτών Ζαχράν Αλούς, αρχηγού της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής Τζάις αλ-Ισλάμ.

Μέχρι τώρα, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ έχει συνάψει αρκετές εκεχειρίες σε τοπικό επίπεδο με οργανώσεις ανταρτών. Αυτές οι συμφωνίες “τοπικής συμφιλίωσης” προέβλεπαν γενικά την παράδοση των όπλων από τους αντάρτες με αντάλλαγμα τη χορήγηση βοήθειας στους κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό και ζουν σε επισφαλείς συνθήκες.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος