Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 συναντώνται στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών τους, όσον αφορά στο θέμα της κατανομής των προσφύγων, την ώρα που η Ουγγαρία ενισχύει περαιτέρω τα μέτρα στη συνοριακή γραμμή επιτρέποντας στο στρατό τη χρήση μη θανατηφόρων όπλων εναντίον τους.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προεδρία του Λουξεμβούργου, οι 28 ενδέχεται να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο στο οποίο δεν θα υπάρχει ο όρος που προσδιορίζει «υποχρεωτικές» τις ποσοστώσεις.
Οι υπουργοί Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν και της Γαλλίας Μπερνάρ Καζενέβ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο συμβούλιο.
Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ δήλωσε ότι αυτή η εβδομάδα είναι ένα “τεστ” για την Ευρώπη για το κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό ζήτημα ενωμένη και με μια φωνή. “Είναι η στιγμή για όλους μας να αποδείξουμε ότι όταν μιλάμε για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη το εννοούμε πραγματικά“.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος προσήλθε στο συμβούλιο χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών γίνεται μία ημέρα πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 την Τετάρτη, στην οποία θα λάβει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπώντας και την Κύπρο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος γιατί έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Η ευθύνη -τόνισε- πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα κράτη μέλη.
Ενόψει της συνόδου κορυφής, αλλά και της σημερινής υπουργικής συνάντησης για το φλέγον ζήτημα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη και κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να δείξουν συμπόνια.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι ίσως η «τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να καταλήξει σε μια ενιαία και συνεκτική απάντηση» στην πιο σοβαρή μεταναστευτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει από 1945.
Πάντως παρά τους παλληκαρισμούς του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπάν, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επιφυλακτικές στο σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη, τόνισαν αργά χθες τη βούλησή τους να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το θέμα αυτό.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι καμία χώρα ευρωπαϊκή δεν μπορεί να εξαιρείται από την υποδοχή προσφύγων που έχουν το δικαίωμα του ασύλου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε το προσφυγικό, πρόκληση για την ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης.
Οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν επίσης αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν επί μιας αρχής κατανομής για την υποδοχή προσφύγων και να αποδεσμεύσουν οικονομική βοήθεια για τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθεί το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων που είναι δυνατό για να βοηθηθούν τρεις χώρες που φιλοξενούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία στο έδαφός τους: η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς έφτασε χθες στη Βηρυτό για να συζητήσει για την προσφυγική κρίση. Σήμερα θα επισκεφτεί καταυλισμό Σύρων προσφύγων στην κοιλάδα του Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο.
Χθες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί μια “ομοιογενής” ευρωπαϊκή πολιτική, ζητώντας επίσης από την ΕΕ μεγαλύτερη “ανθρώπινη υποστήριξη” για την παρακολούθηση των συνόρων.
Σχετικές ειδήσεις:
Έκκληση ΟΗΕ και ΟΟΣΑ στην Ε.Ε. για συλλογική και μακροπρόθεσμη λύση στο προσφυγικό
Α. Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει μόνη της τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος