Στη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας είναι στραμμένο το ενδιαφέρον όπου οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, εξετάζουν το σχέδιο για την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Τουρκία.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τέσσερις βασικούς άξονες:
Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.
Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την επανεισδοχή μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία επισημαίνουν και οι Βρυξέλλες εν όψει της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου που απέστειλε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισημαίνει την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής πέραν την προόδου που έχει ήδη γίνει καθώς και την προσωρινή διάρκεια και τη νομική θωράκιση του προγράμματος επανεισδοχής.
Όπως συμπερασματικά προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, οι συζητήσεις της Συνόδου θα επικεντρωθούν σε 4 βασικά σημεία όσον αφορά τη χώρα μας:
- Επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου
- Βελτίωση των hot-spot ώστε να καταστούν πλήρως λειτουργικά
- Ταχεία εφαρμογή του προγράμματος επανεισδοχής με ευέλικτες διαδικασίες και σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
- Παροχή έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η υπό διαμόρφωση συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και διασφαλίζει την ατομική εξέταση καθενός που αιτείται άσυλο και τόνισε πως κανένας δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του σε αυτήν την κρίση.
Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη για μια ευρωπαϊκή συμφωνία που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα και θα σπάει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών.
Όσον αφορά τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο Μ. Σουλτς ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη το πρωί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή. Μάλιστα, σημείωσε πως ενδέχεται να ανοίξει το κεφάλαιο που σχετίζεται με την ελευθεροτυπία.
Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ειδικά μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου που δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση για την.
Την ελπίδα ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και θα υπάρξει συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«Υπάρχουν εμπόδια, αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός. Φυσικά, η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο. Σε ό,τι μας αφορά, από την αρχή θέσαμε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις. Και είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Συνεπώς, πιστεύω ότι ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο. Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης ert.grμε πληροφορίες από ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα και ΑΜΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Συριόπουλος, Γιάννης Φασουλάς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος