Συνάντηση Μπαν Κι Μουν με Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Νταβός

Την πρώτη κοινή συνάντησή του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει αύριο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Στην συνάντηση αναμένεται να αξιολογηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και κυρίως να εξεταστούν τρόποι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην διαπραγματευτική διαδικασία και να φθάσουν σε «ακτίνα συμφωνίας» οι θέσεις των δύο πλευρών, πράγμα που θα διευκολύνει την κατάληξη σε κοινή συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί για την λύση του Κυπριακού.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, δείχνουν ότι η αισιοδοξία την οποία καλλιέργησε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαρθ Άιντε, δεν επιβεβαιώνεται, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης να τονίσει πως, αν και σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, «η λύση του Κυπριακού δεν είναι κοντά». Έτσι, αρχικός σχεδιασμός του κ. Άϊντε για μια συμφωνία εντός του Μαρτίου και για δημοψηφίσματα τον Μάϊο, μετατίθεται για το φθινόπωρο.

Η Άγκυρα εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση σε τρία κυρίως θέματα: εδαφικό, ασφάλεια-εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ακιντζί δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του και ακόμα περισσότερο σε αντίθεση με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι τώρα απολογισμός των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί συνοψίζεται στα εξής:

– Υπάρχει συμφωνία να υπάρχουν δύο ομόσπονδα κρατίδια (ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό) και ένα ομοσπονδιακό κράτος. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή θέση είναι ότι το ομοσπονδιακό κράτος πρέπει να είναι μετεξέλιξη της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η τουρκοκυπριακή θέση, είναι ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα προέλθει από ένα «νέο συνεταιρισμό».

– Διαπιστώνεται συναντίληψη, πως η λύση θα είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών (το δικαίωμα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων να επιλέξουν πού θέλουν να ζήσουν, να εργαστούν, να ασκήσουν το δικαίωμα του επαγγέλματος και να αποκτήσουν περιουσία), όπως και ότι οι παρεκκλίσεις δεν θα είναι μόνιμες.

– Στο δημογραφικό θα ισχύσει η αναλογία 4:1, η οποία θα επανεξετάζεται κάθε 25 χρόνια.

– Στη δημόσια υπηρεσία η αναλογία θα είναι 67% με 33%.

– Στο εδαφικό συζητούνται κριτήρια για εδαφικές αναπροσαρμογές και περιοχές ειδικού καθεστώτος.

– Στις εγγυήσεις, η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως δεν μπορούν να συνεχιστεί το τριμερές σχήμα Ελλάδα -Τουρκία -Βρετανία του 1960, ούτε και να είναι στρατιωτικής φύσεως. Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως θα πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα. Η Ε.Ε. θα εγγυάται συνταγματικά το κράτος και το Συμβούλιο Ασφαλείας κάτω από το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη, την εφαρμογή της λύσης και την ανεξαρτησία της χώρας.

– Στο περιουσιακό υπάρχει συναντίληψη για τις κατηγορίες που είναι 22 και τις θεραπείες που είναι πέντε (πλήρης αποκατάσταση, μερική αποκατάσταση, να δοθεί περιουσία σε άλλη τοποθεσία, ανταλλαγή και αποζημίωση). Στο θέμα αυτό υπάρχουν διαφωνίες, όπως και ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο μεταξύ του νόμιμου ιδιοκτήτη και του σημερινού χρήστη μιας περιουσίας.

– Αναφορικά με την εσωτερική ιθαγένεια θα υπάρχουν περιορισμοί. Θα τεθούν κριτήρια (να μιλούν την γλώσσα του κρατιδίου) ενώ κάποιος που θα έχει την εσωτερική ιθαγένεια πρέπει να είναι υπήκοος του κεντρικού κράτους.

– Διαφωνία υπάρχει στο θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας, όπως και το θέμα του FIR. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει εκ περιτροπής Προεδρία στην κεντρική κυβέρνηση και δυο πύργους Ελέγχου. Επίσης, επιμένει να είναι πάντοτε τουρκοκύπριος ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος