Συμφώνησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 της ΕΕ ενέκριναν την Τρίτη, “με μεγάλη πλειοψηφία” τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής τους, παρακάμπτοντας την αντίθεση πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης στις ποσοστώσεις που είχαν προταθεί από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε το Λουξεμβούργο που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

“Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τις χώρες-μέλη” ανέφερε μέσω του Twitter η προεδρία.

Την ικανοποίησή της για την απόφαση της σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Όπως εξήγησε, τα κράτη μέλη που διαφοροποίησαν τη θέση τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομοφωνία αλλά να εγκριθεί η πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία, δέχτηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, παρά τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις της Επιτροπής.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την “προσωπική του ικανοποίηση”, ενώ αποκάλεσε τη σημερινή συμφωνία, μια “ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική” της Ένωσης. Όπως ενημέρωσε, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα, η Ουγγαρία δε θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, όπως είχε αρχικά προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση από το συγκεκριμένο κράτος μέλος. Αντίθετα, ορίστηκε πως και η Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί έναν αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, Ζ. Άσελμπορν, διευκρίνισε πως η απόφαση έγινε δεκτή σε εθελοντική βάση και πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αφαιρέθηκαν από το νομικό κείμενο.

“Η Ευρώπη ανέλαβε τις ευθύνες της” απέναντι στους πρόσφυγες, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από το Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Η Ευρώπη “ήταν ικανή να υποδεχτεί, αλλά υπό όρους και με κανόνες, και αυτό ζητούσε η Γαλλία”, συνέχισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Μίλαν Κόβανετς διευκρίνισε επίσης μέσω του Twitter ότι η χώρα του, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση.

Η Φινλανδία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία.

Σχετική είδηση Συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των 28 για το προσφυγικό (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος