Ισημερινός: Απαγόρευση εξόρυξης χρυσού ζητούν κάτοικοι για να σωθεί καταφύγιο άγριας ζωής στο Κίτο

Array

Ομάδα κατοίκων στην πρωτεύουσα του Ισημερινού Κίτο, ζητούν την σύγκληση λαϊκής  διαβούλευσης  από το εκλογικό δικαστήριο, με σκοπό την απαγόρευση της εξόρυξης μεταλλευμάτων και ιδίως χρυσού στο δάσος Chocó Andino, που βρίσκεται στα περίχωρα του Κίτο, επικαλούμενοι απειλές για τα αποθέματα νερού, τη φύση και τις επιχειρήσεις τους.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν να εμποδίσουν την παράδοση έξι παραχωρήσεων εξόρυξης χρυσού στο δάσος.

Ο συντηρητικός πρόεδρος, Γκιγιέρμο Λάσο, ποντάρει στην ανάπτυξη του μεταλλευτικού τομέα, ο οποίος έχει εξαγωγές περίπου 3.000 εκατομμυρίων δολαρίων για φέτος.

Ωστόσο, τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της εξόρυξης έχουν διακοπεί από δικαστικές αποφάσεις και λαϊκές διαβουλεύσεις υπέρ των κοινοτήτων και των αυτόχθονων πληθυσμών, αποθαρρύνοντας πιθανά έργα.

Οι ακτιβιστές παρουσίασαν 380.000 υπογραφές από τις 200.000 που απαιτεί το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) για να δώσει τη θέση του στο δημοψήφισμα στο Κίτο, το οποίο με τη σειρά του θα λάβει υπόψιν του τις θέσεις κατά της απαγόρευσης όλων των τύπων εξόρυξης μετάλλων στη ζώνη μεγάλης ποικιλομορφίας.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων του Ισημερινού έχει ήδη παραχωρήσει 12 παραχωρήσεις στην περιοχή και η ψηφοφορία για αποκλεισμό περισσότερων ορυχείων δεν θα επηρεάσει αυτά τα έργα, είπαν ακτιβιστές.

Ξεχωριστά, οι κάτοικοι έχουν καταθέσει αγωγές στα τοπικά δικαστήρια για να αναστείλουν την πρόοδό τους, με το επιχείρημα ότι αυτές οι άδειες δεν είχαν προηγουμένως διαβουλευτεί.

Το εκλογικό δικαστήριο πρέπει να επαληθεύσει και να αποδεχτεί τις υπογραφές έγκρισης, αλλά οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2023, μαζί με τις προγραμματισμένες τοπικές εκλογές της χώρας.

Το Chocó Andino, καλύπτει περίπου 280.000 εκτάρια και ανακηρύχθηκε καταφύγιο βιόσφαιρας από την UNESCO το 2018, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ειδών πτηνών, θηλαστικών και αμφιβίων.

Στο δάσος ευδοκιμεί  επίσης το 12% των φυτικών ποικιλιών του Ισημερινού και αποτελεί σημαντικό διάδρομο για τις αρκούδες των Άνδεων, καθώς και βασική πηγή νερού για το Κίτο.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος