Σήμερα η υπογραφή συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών

Array

Στην Τουρκία αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου, η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας, για την εξαγωγή σημαντικής ποσότητας σιτηρών. Η συμφωνία θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία Ερντογάν και Γκουτέρες.

Τη συμφωνία που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από τα πολιορκημένα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα θα υπογράψουν η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουκρανία, υπό την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα παραστεί μαζί με τον Ερντογάν στην τελετή που θα φιλοξενηθεί στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε, στις 16.30 (ώρα Ελλάδας). Παρόντες θα είναι και αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Χθες, ένα μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τρία λιμάνια, αυτά της Οδησσού, του Πιβντένι και του Τσορνομόρσκ. «Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε» τις παραδόσεις και από άλλα λιμάνια, είπε στους δημοσιογράφους ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, την ασφάλεια των νηοπομπών θα αναλάβει μια ομάδα επιτήρησης του ΟΗΕ που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Τα ρωσικά πλοία δεν θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα ουκρανικά χωρικά ύδατα. «Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και αν υπογράψουν συμφωνία με τον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος