Κρατώντας «μικρό καλάθι» αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για την υπογραφή συμφωνίας, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας οδεύει προς τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που η κατάσταση των εγκλωβισμένων προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και ειδικά στην Ειδομένη είναι τραγική.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στη διήμερη Σύνοδο θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι το σχέδιο είναι φιλόδοξο και περίπλοκο.
Σύμφωνα με το προ-σχέδιο Συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αποδίδοντας πάντα προτεραιότητα στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.
Το σχέδιο δίνει έμφαση στην ανάγκη για περισσότερη δουλειά στο θέμα των hotspots και στην υποστήριξη προς τις ελληνικές δομές ασύλου. Ζητείται η χρήση όλων των μέσων για την υποστήριξη της Ελλάδας στις διαδικασίες επιστροφής των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία και επισημαίνεται η ανάγκη να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια από όλα τα κράτη μέλη προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, ζητείται επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, με τη σημείωση ότι θα διενεργούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι ασφαλείας, και υπογραμμίζεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, αποδοχής προσφύγων.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο Συμπερασμάτων, τονίζεται και πάλι η ανάγκη εξάλειψης των πιθανών νέων διαδρομών ανεξέλεγκτης διέλευσης και γίνεται αναφορά στην ανάγκη μιας μελλοντικής αρχιτεκτονικής για τη μεταναστευτική πολιτική, λαμβανομένης υπόψη και της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Νίκος Ξυδάκης, που έλαβε μέρος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε δηλώσεις του στο υπό διαβούλευση ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού αναγνώρισε ότι “υπάρχουν δυσκολίες”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να επικρατήσει πνεύμα ευελιξίας λάλα και πολιτικής προθυμίας από πλευράς ορισμένων κρατών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ανέφερε δε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας την Πέμπτη με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως η συμφωνία είναι δεδομένη.
«Σχετικά αισιόδοξος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπερτ Κούντερς, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, «φιλόδοξο» και «περίπλοκο».
Η Γαλλία από την πλευρά της, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς, θα προασπιστεί την Παρασκευή στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας στις Βρυξέλλες μια «αποτελεσματική συνεργασία» με την Άγκυρα σχετικά με το θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων.
Την ίδια ώρα ωστόσο συνεχίζοντας την πάγια τακτική των φραστικών επιθέσεων και απειλών εναντίον της Ελλάδας, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ασκεί εκ νέου κριτική στην Αθήνα, επαινώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τη στάση της στην προσφυγική κρίση.
«Η ΠΓΔΜ έχει συμβάλει έως τώρα στην σταθερότητα της Ευρώπης περισσότερο από κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τονίζει στις δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, «ασκώντας εμμέσως και κριτική στην Ελλάδα», όπως επισημαίνει το ίδιο το ΑΡΑ στο σχετικό τηλεγράφημά του.
«Υπεύθυνοι για αυτές τις δραματικές σκηνές είναι εκείνοι οι οποίοι συνεχίζουν να εγείρουν ψεύτικες προσδοκίες στους ανθρώπους στον καταυλισμό στην Ειδομένη», σημειώνει η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία καλεί τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Λίγο αργότερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο να στηρίξει το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες και κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ, να μιλήσει «με καθαρή γλώσσα».
Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως αναμένει από τη Γερμανία να αποσαφηνίσει ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα μπορεί να επιλέξει την χώρα στην οποία θα μεταβεί, διότι διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα συνεχίσει να υπάρχει η μεγάλη πίεση στη Διαδρομή των Βαλκανίων και σε άλλες «εναλλακτικές διαδρομές».
Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής όπως τόνισε θα χαιρέτιζε μία συμφωνία με την Τουρκία για μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων, χωρίς ωστόσο, να γίνουν ουσιαστικές παραχωρήσεις, στην απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε κοινές δηλώσεις που έκανε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα, δήλωσε ότι ο στόχος της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση και να καταστεί το πέρασμα των προσφύγων στην Ευρώπη ασφαλές.
Η Τουρκία δεν παζαρεύει για τα χρήματα και θεωρεί ότι η συμφωνία δεν αφορά ένα οικονομικό αλλά ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, οι έντονες διαβουλεύσεις, σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο Συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, συνεχίζονται, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε τη στήριξη προς την Ελλάδα για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών και για τον περιορισμό των προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη.
«Τα κράτη μέλη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αλλά και να στηρίξουμε μετά τις προσπάθειες για την καλύτερη ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτές τις προσπάθειες και πως η FRONTEX έχει ζητήσει την αύξηση του προσωπικού της στην Ελλάδα.
Το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υιοθέτησε τον κανονισμό για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη τα οποία δέχονται πιέσεις από την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στο έδαφός τους.
Η βοήθεια που θα παρασχεθεί στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού έκτακτης στήριξης, περιλαμβάνει τροφή, στέγη, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και θα παραδίδεται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανισμούς-εταίρους που επιλέγονται από την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές.
Την Τρίτη στην Ειδομένη βρέθηκε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, συνοδευόμενος από τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα.
Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική και απαράδεκτη» τονίζοντας ότι στην Ειδομένη, «δοκιμάζονται καθημερινά οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμένου κόσμου»
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «η Ευρώπη στέκεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στους πρόσφυγες αλλά οι συνθήκες στην Ειδομένη δεν το δείχνουν» και απεύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, να ανοίξουν τις πόρτες τους και να τηρήσουν «αυτά που από κοινού όλοι έχουμε αποφασίσει ώστε να αρχίσει αμέσως η μετεγκατάσταση των προσφύγων».
«Τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, είναι έξω από τις αρχές, την πολιτική και τη φιλοσοφία της Ευρώπης και πρέπει όλοι να δείξουν το ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπό τους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που δέχεται δυσανάλογη, προς το μέγεθός της, πίεση.
Σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 45.000 άτομα, εκ των οποίων 12.000 στην Ειδομένη.
ΠΗΓΕΣ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Σχετικές ειδήσεις:
Δ. Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα η μετακίνηση των προσφύγων από την Ειδομένη – Επίσκεψη στον καταυλισμό (vid)
Στο στόχαστρο της Αυστρίας και πάλι η Ελλάδα για το προσφυγικό – Επαινεί τη στάση της ΠΓΔΜ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος