ertnews.gr

Σφοδρή επίθεση Χάμπερμας στη Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα

16/07 19:59
Σφοδρή επίθεση Χάμπερμας στη Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα

Σκληρή κριτική στην Άγκελα Μέρκελ άσκησε ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές και υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης, Γερμανός φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας.

Ο κ. Χάμπερμας ουσιαστικά κατηγορεί την κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι, με τη σκληρή στάση της έναντι της Ελλάδας και την απόφασή της να “τιμωρήσει” την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, «έπαιξε και έχασε μέσα σε μια νύχτα» όλη την κοπιώδη προσπάθεια ολόκληρων γενεών για να ανοικοδομηθεί η φήμη της χώρας στην Ευρώπη, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Φοβούμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλδημοκρατικής της πτέρυγας, έπαιξε κι έχασε μέσα σε μια νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που μια καλύτερη Γερμανία είχε συσσωρεύσει σε μισό αιώνα δείχνοντας “μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία και μετα-εθνική νοοτροπία», ανέφερε ο Γερμανός φιλόσοφος σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σφοδρή επίθεση Χάμπερμας στη Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα

Συνεχίζοντας την επίθεσή του, ο 86χρονος Χάμπερμας κατηγόρησε την Άγκελα Μέρκελ ότι με τη στάση της, ανερυθρίαστα, παρουσίασε τη Γερμανία «ως τη δύναμη που επιβάλλει την πειθαρχία στην Ευρώπη» που για πρώτη φορά διεκδίκησε ανοικτά την ηγεμονία της Ευρώπης», επισημαίνοντας επίσης ότι η Ε.Ε. βρίσκεται πιασμένη στην αρπάγη μιας “πολιτικής παγίδας”.

Όπως υποστηρίζει «το αποτέλεσα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν έχει νόημα σε οικονομικούς όρους, λόγω της τοξικής ανάμιξης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία με περαιτέρω νεοφιλελεύθερα επιβαλλόμενα μέτρα που θα αποθαρρύνουν εντελώς τους εξαντλημένους Έλληνες και θα σκοτώσουν κάθε αναπτυξιακή ορμή”.

Αυτό, όπως υποστηρίζει ο Χάμπερμας, οδηγεί στην ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην «πολιτική και στην αγορά», με τίμημα «το κράτος πρόνοιας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version