Σφοδρή αντιπαράθεση Μπέπε Γκρίλο και Τζουζέπε Κόντε για την επανίδρυση των 5 Αστέρων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα ο Μπέπε Γκρίλο προέβη σε συνέλευση με βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων, υποδεχόμενος από χειροκροτήματα. Ο Γκρίλο, ιδρυτής και εγγυητής του Κινήματος, υπογράμμισε πως υπάρχουν διαφορές με τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος αυτές τις μέρες είναι απασχολημένος με το γράψιμο του καταστατικού του Κινήματος.

Υπάρχει μια σαφέστατη απόσταση μεταξύ των δύο ανδρών του Κινήματος. Ο Τζουζέπε Κόντε, ως δικηγόρος, προσπαθεί να θέσει ήπια κάποιες ριζικές αλλαγές στο Κίνημα το οποίο πλέον είναι μέλος κυβερνητικής συμμαχίας εδώ και 3 συνεχής κυβερνήσεις. Ο Μπέπε Γκρίλο, ως ιδρυτής και εγγυητής του Κινήματος, δεν θέλει το Κίνημα να χάσει αυτές που υπήρξαν και είναι οι βασικές αρχές του, όπως για παράδειγμα το όριο των 2 θητειών για τα μέλη του Κινήματος. Ο Γκρίλο επιβεβαίωσε ότι δεν συμφωνεί με αυτή την τροποποίηση, αλλά είπε πως είναι πρόθυμος να αφήσει τα μέλη να ψηφίσουν για την εν λόγω τροποποίηση. 

Όπως είναι στο λεκτικό του στυλ, ο Γκρίλο – ο οποίος, υπενθυμίζουμε, υπήρξε κωμικός για πολλά χρόνια πρίν μεταβεί στην πολιτική – προσπάθησε να μειώσει την απόσταση με τον Τζουσέπε Κόντε μπροστά στους βουλευτές του Κινήματος, αν και υπογράμμισε πως «είναι αυτός που χρειάζεται το Κίνημα και εγώ μπορώ να τον βοηθήσω πολύ».

Επίσης, επικεντρώθηκε στην ιστορία του Κινήματος στους δρόμους της Ιταλίας, λέγοντας μάλιστα πως ο Κόντε “πρέπει να αφομοιώσει τα πράγματά μας. Δεν ξέρει τι είναι το Κίνημα … Δεν γύρισε μαζί μας στις πλατείες … Του είπα: δεν είσαι οραματιστής. Εγώ είμαι οραματιστής».

Ο τόνος του Γκρίλο κορυφώθηκε με μια πολύ σκληρή φράση της ομιλίας του όταν είπε «Είμαι ο εγγυητής, δεν είμαι αρχ…», κάτι που υπογράμμισε την δυσκολία στην χρήση διπλωματικού τόνου αυτές τις μέρες. 

Από την σημερινή συνάντηση του Γκρίλο με τους βουλευτές του, φαίνεται πως η ένταση είναι αρκετά υψηλή μεταξύ του πρώην κωμικού και του Κόντε. Το έργο αποκατάστασης με τον Κόντε συνεχίζεται, αλλά με δυσκολίες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, γι αυτό και πολλά Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν για κίνδυνο διάσπασης του κινήματος και δημιουργίας κόμματος του Κόντε.
Ο ίδιος ο Γκρίλο παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφορές απόψεων, όπως άλλωστε συνέβη στο παρελθόν και με τον Κασαλέτζιο, ο συνιδρυτής του κόμματος του οποίου ο γιός ήρθε σε σφοδρότατη αντιπαράθεση με τον Κόντε πριν από λίγες μέρες. Παράλληλα όμως ο Γκρίλο παρουσίασε το νέο σύμβολο του Κινήματος, το οποίο είναι πανομοιότυπο με το πρωηγούμενο, με μόνη διαφορά την προσθήκη του έτους 2050.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκρίλο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το έργο του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι. Μια δυσαρέσκεια που συμμερίζεται ένα μεγάλο μέρος του Κινήματος, εφόσον το έργο του Υπουργού δεν φαίνεται να είναι στο ύψος των περιστάσεων για τους βουλευτές αφού περίμεναν πιο δυνατές κινήσεις και πρωτοβουλίες από τον ίδιο. Απογοητευμένοι από το έργο του Τσινγκολάνι, μερικοί βουλευτές του Κινήματος έφτασαν στο σημείο να συζητήσουν μέχρι και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του υπουργού.

Σημειωτέον, το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης ήταν ένα από τα κύρια κριτήρια που είχε θέσει το Κίνημα 5 Αστέρων για να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ντράγκι, και το όνομα του Τσινγκολάνι είχε επικυρωθεί από τον ίδιο τον Γκρίλο. Και γι αυτό σήμερα ο Γκρίλο, αναφερόμενος στο έργο του υπουργού, είπε χαρακτηριστικά αλλά μεταφορικά πως “αν συνεχιστεί έτσι, θα υπάρξει λουτρό αίματος”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος