ertnews.gr

Σφοδρές πλημμύρες σε 4 ευρωπαϊκές χώρες με δεκάδες νεκρούς – Καταστροφή του Αμαζονίου (video)

15/07 21:51
Σφοδρές πλημμύρες σε 4 ευρωπαϊκές χώρες με δεκάδες νεκρούς – Καταστροφή του Αμαζονίου (video)

AP Photo/Martin Meissner

Βιβλική καταστροφή έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, ενώ πολλές περιοχές της Δυτικής Γερμανίας, που έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ζωές και περιουσίες χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη. Σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά και καταπλάκωσαν τους κατοίκους στις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη δυτική Γερμανία. Οι ντόπιοι τις συγκρίνουν με τους βομβαρδισμούς του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα ποτάμια φούσκωσαν πολύ γρήγορα και έπνιξαν ολόκληρες πόλεις στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και στη Ρηνανία Παλατινάτο.

Σφοδρές πλημμύρες σε 4 ευρωπαϊκές χώρες με δεκάδες νεκρούς – Καταστροφή του Αμαζονίου (video)
AP Photo/Michael Probst

Πολλοί αγνοούνται και εκείνοι που μένουν σε σπίτια που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν περιμένουν εγκλωβισμένοι στις στέγες τα ελικόπτερα.

Από την Ουάσιγκτον η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σοκαρισμένη από την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή στις υποδομές. Χιλιάδες ακόμη κινδυνεύουν, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κι άλλοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.

Είναι η καταστροφή του αιώνα. Οι εικόνες είναι δραματικές, ασύλληπτες για τη Γερμανία. Σοκαρισμένοι οι Γερμανοί παρακολουθούν όλοι να ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από την θεομηνία. 150 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο σε 24 ώρες μετέτρεψαν ρέματα και χειμάρρους σε φονικά ποτάμια.

Η χώρα θρηνεί ήδη 45 νεκρούς, μεταξύ αυτών και πυροσβέστες που διέσωσαν πολίτες. Και δεν είναι το τέλος, υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι ακόμα στα συντρίμμια σπιτιών που κατέρρευσαν ή παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί και είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται πριν πέσει η πρώτη σταγόνα, όταν ακόμα ο ήλιος ήταν ψηλά, αλλά την τελευταία λέξη έχει πάντα η φύση, και ήταν τραγική για την περιοχή Άιφελ στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και Άρβάιλερ στη Ρηνανία Παλατινάτο στην κεντρική δυτική Γερμανία.

Οι υπερχειλίσεις ποταμών και οι πλημμύρες το καλοκαίρι δεν είναι ασυνήθιστες στη Γερμανία. Υπήρξαν πολιτικοί, όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ πριν 20 χρόνια, που κέρδισαν εκλογές με τις γαλότσες σε πλημμυρισμένες περιοχές. Αυτήν τη φορά, μάλλον θα τιμωρηθεί όποιος προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την καταστροφή του αιώνα.

Αντίστοιχη είναι η καταστροφή στη Βαλονία του Βελγίου από το ίδιο κύμα κακοκαιρίας. Και εκεί άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και σπίτια κατέρρευσαν. Τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα μαρτυρούν την εφιαλτική νύχτα που προηγήθηκε.

Οι αρχές της Λιέγης κάλεσαν τους πολίτες που μένουν κοντά στις όχθες του ποταμού να φύγουν αμέσως από τα σπίτια τους.

Στη νότια Ολλανδία οι αρχές εκκένωσαν γηροκομείο και μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν αποκόπτοντας μικρές πόλεις από την υπόλοιπη χώρα.

Πολλά σπίτια είναι πλέον ακατοίκητα και στο Λουξεμβούργο.

Καταστροφή του Αμαζονίου – Το τροπικό δάσος μετατρέπεται σε απέραντο βοσκοτόπι

Γενεές επί γενεών μεγάλωσαν με τη βεβαιότητα πως ο μεγάλος ζωοδότης πνεύμονας του Αμαζονίου θα εξασφαλίζει το απαιτούμενο για όλους οξυγόνο. Κι όμως, και αυτό έχει ανατραπεί. Πλέον ο Αμαζόνιος εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορροφά, καθώς συστηματικά αποδασώνεται με ταχύτατους ρυθμούς για να μετατραπεί από τροπικό δάσος σε βοσκοτόπια.

AP Photo/Andre Penner

Με όπλο τις φωτιές, εδώ και δεκαετίες, μεγάλες εταιρίες τροφίμων καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, των 7 εκατ. τ.χλμ, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν βοσκοτόπια για τη μαζική εκτροφή βοοειδών και την καλλιέργεια ζωοτροφών.

Η εκτροφή ζώων για κρέας ευθύνεται για το 25% των θερμοκηπιακών αερίων. Η παγκόσμια ζήτηση για κρέας καταδίκασε το μεγαλύτερο πνεύμονα της γης σε αφανισμό.

Επεξεργασμένες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το εύρος της αποδάσωσης στον Αμαζόνιο, μέσα στις τελευταίες δεκαετίες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας, μέτα από 8ετή έρευνα διαπιστώνει πως τα δάση που απορροφούσαν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα επιβραδύνοντας την κλιματική αλλαγή, πλέον εκλύουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από όσα δεσμεύουν, επιταχύνοντας την υπερθέρμανση και τα ακραία φαινόμενα.

«Το δάσος του Αμαζονίου εξέπεμπε κάθε χρόνο 410 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και κατάφερε να απορροφήσει μόλις 120 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (…) Το οικοσύστημα σε τοπικό επίπεδο χάνει τη δυνατότητά του να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και να εκπέμπει οξυγόνο. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και χρειάζεται πολιτική δράση» δήλωσε ο υπεύθυνος τομέα κλίματος της WWF Ελλάς, Δημήτρης Ιμπραήμ.

Η προστασία των δασών και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που έγιναν εμφανείς ακόμη και στη Μόσχα, όπου το θερμόμετρο έδειξε 34,1 βαθμούς Κελσίου και αποτελεί ρεκόρ που είχε να εμφανιστεί από το 1951.

Στο Death Valley στην Καλιφόρνια το θερμόμετρο έδειξε μέχρι 54 βαθμούς.
Στις δυτικές ΗΠΑ η κόλαση φωτιάς συνεχίζεται. Εκκενώνονται περιοχές, ενώ 16.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Όμως η ζημιά της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μεγαλύτερη. Η φετινή ξηρασία ήταν χειρότερη από όσες προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής.

«Αυτή η ξηρασία θα έχει μαζικές επιπτώσεις τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο σύνολο της αγροτικής βιομηχανίας….Η προηγούμενη ξηρασία κόστισε 35 δισ. δολάρια. Αυτή η ξηρασία θα είναι πολύ χειρότερη» προειδοποίησε η κλιματική επιστήμονας, Πάτι Γκλικ.

Θύματα της κλιματικής αλλαγής είναι και τα φλαμίγκο που βρέθηκαν κατά εκατοντάδες νεκρά και μισοθαμμένα στην αλμυρή λίμνη Τουζ της κεντρικής Τουρκίας, η οποία στέγνωσε εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και της εκτροπής του νερού της σε παρακείμενες καλλιέργειες.

Πηγή: ΕΡΤ / Γιώργος Παππάς, Παντελής Γκόνος, Κατερίνα Χριστοφιλίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version