Σφίγγει ο κλοιός στη Γάζα από τους ισραηλινούς – Τι μεταδίδουν οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ στο Ισραήλ

Εντός του αστικού ιστού της Γάζας επιχειρούν ισραηλινές δυνάμεις την ώρα που ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου τάσσεται κατά της κατάπαυσης πυρός αν δεν υπάρχξει απελευθέρωση των 241 ομήρων από τη Χαμάς. Για τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα των πολεμικών επιχειρήσεων μίλησαν οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ στο Ισραήλ Γιώργος Σιδέρης και Λία Χριστάρα.

Μιλώντας για τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα γύρω από το νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Κουντ και στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι ο απεσταλμένος της ΕΡΤ δήλωσε ότι εκεί επικεντρώνονται οι μάχες οι οποίες διεξάγονται εντός του αστικού ιστού της Γάζας.

«Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό έχουν εξασφαλιστεί μια σειρά από φυλάκια της Χαμάς και μάλιστα καταστράφηκαν εκεί, εκτοξευτές ρουκετών, αντιαρματικά, πύραυλοι και πυρομαχικά πολλών ειδών, καθώς επίσης και υλικό πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια των μαχών αυτών στο αστικό περιβάλλον αποκαλύφθηκαν επίσης κενές θέσεις» μαχητών της Χαμάς ανέφερε λέγοντας ότι ο ΙDF ανακοινώνεται ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν μέσα από πολυκατοικίες.

Όπως είπε, το Ισραήλ συνεχίζει να προτρέπει τους αμάχους να φύγουν από τον αστικό ιστό της Λωρίδας της Γάζας, κατευθυνόμενοι προς το νότο, προς το πέρασμα της Ράφα όπου εκεί εξασφαλίζεται και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Ο Γιοβάν Γκόλαν, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, στη χθεσινή του εμφάνιση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε ότι αναμένονται πολλές μέρες μάχης, στο τέλος των οποίων θα επιτευχθούν οι στόχοι. Η Χαμάς θα πάψει να υπάρχει ως στρατιωτική και πολιτική οργάνωση. Επίσης, επιβεβαίωσε τις μάχες στο κέντρο της Γάζας, ότι δηλαδή οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταφέρει και έχουν φτάσει μέχρι εκεί, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για ακόμη μία φορά απέρριψε οτιδήποτε έχει να κάνει με την κατάπαυση του πυρός αν δεν επιστρέψουν », πρόσθεσε. Και όπως τόνισε, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού που σημείωσε «πως η ασφάλεια της Γάζας πλέον είναι μία υπόθεση η οποία αφορά το Ισραήλ».

Εντείνεται η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται η Λία Χριστάρα αναφέρθηκε στην ανακάλυψη ενός τεράστιου τούνελ, το οποίο βρισκόταν δίπλα σε ένα πάρκο προσθέτοντας ότι «η Χαμάς χρησιμοποιεί ακόμα και πισίνες, πολυκατοικίες που ζουν άμαχοι αλλά και νοσοκομεία για να φτιάξει αυτά τα περίφημα τούνελ, τα οποία τα χρησιμοποιεί για να κάνει τις εξορμήσεις της».

Μιλώντας για τις αντεπιθέσεις της Χαμάς δήλωσε ότι χθες το βράδυ, την ώρα που το συνεργείο της ΕΡΤ δειπνούσε στο κέντρο του Τελ-Αβίβ το προσωπικό τους ενημέρωσε που βρίσκεται το πλησιέστερο καταφύγιο, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Και όντως στα επόμενα 5 λεπτά άρχισαν να έχουν σειρήνες. «Ο κόσμος σηκώθηκε, Πήγαμε κι εμείς στο καταφύγιο, αφού γνωρίζαμε έτσι κι αλλιώς που είναι. Μπήκαμε μέσα και περιμέναμε να περάσει ο συναγερμός», είπε περιγράφοντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» μια διαδιακασία που επαλήφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε μισή ώρα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα τελευταία 24ωρα λοιπόν, οι ριπές των πυροβόλων όπλων ακούγονται συνεχώς. «Οι ρουκέτες πέφτουν βροχή. Χθες είχαμε μια ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό ότι είχαμε τουλάχιστον ρίψη 20 ρουκετών. Και όχι μόνο στο βόρειο τμήμα, δηλαδή εκεί που, εκεί που συνορεύει η πόλη Μαχαρίγια με τον Λίβανο, αλλά και από την άλλη πλευρά, από τη νότια πλευρά, εκεί που συνορεύει το Ισραήλ με την Ιορδανία, αλλά και με τον Λίβανο», σημείωσε επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη και στη Δυτική Όχθη.

Συνεχίζεται το έργο της ταυτοποίησης των θυμάτων

Σφίγγει ο κλοιός στη Γάζα από τους ισραηλινούς – Τι μεταδίδουν οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ στο Ισραήλ
Πλατεία στο Τελ Αβίβ με αναμνηστικά για τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς.

«Μετά από ένα μήνα (σ.σ. από την επίθεση της Χαμάς) οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στον αστικό ιστό της Γάζας ενώ δήλωσαν ότι σκότωσαν τον κατασκευαστή πυραύλων και όπλων της Χαμάς.

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε, συνεχίζεται το μακάβριο έργο των Ισραηλινών Αρχών που συνεχίζει τις προσπάθειες αναγνώρισης των θυμάτων από τη δολοφονική επίθεση των μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

«Ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής αναγνωρίστηκαν 843 σοροί ενώ συνεχίζεται το δύσκολο αυτό έργο. Ανάμεσα στα θύματα είναι πάρα πολλοί που εργάζονταν στα κιμπούτς», σημείωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Λία Χριστάρα

Κάμερα: Α. Κατσιγιαννόπουλος | Ηχος: Π. Δερβιτσιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος