Σφαγή εκατομμυρίων ζώων βιζόν στη Δανία λόγω Covid-19

Τα βιζόν θεωρούνται κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Συναγερμό έχε σημάνει η Δανία. Στη θανάτωση δεκαεφτά βιζόν ζώων περνά η κυβέρνηση. Η απόφαση ελήφθη λόγω φόβων ότι μια μετάλλαξη της covid-19 που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά εμβόλια.

Ο μεταλλαγμένος ιός που ανιχνεύθηκε σε βιζόν «δεν αντιδρά τόσο στα αντισώματα όσο ο κανονικός ιός. Τα αντισώματα έχουν πάντα μια επίδραση αλλά όχι τόσο δραστική», εξήγησε ο υπεύθυνος της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI), Κορ Μόλμπακ.

«Ο ιός που μεταλλάχθηκε μέσω των βιζόν μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο το μελλοντικό εμβόλιο να μην λειτουργήσει όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν, δηλαδή δεκαπέντε με δεκαεπτά εκατομμύρια ζώα σύμφωνα με τις αρχές», δήλωσε η πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των αρχών, αυτή η μετάλλαξη δεν έχει ως αποτέλεσμα πιο σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο αλλά μια χαμηλότερη δραστικότητα των ανθρωπίνων αντισωμάτων, πράγμα που απειλεί την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=b9V8VbIpbAU[/embedyt]

Περιοχές της Δανίας έπειτα από αυτή την ανακάλυψη,θα τεθούν υπό νέα, αυστηρότερα μέτρα lockdown μετά τον εντοπισμό από τις υγειονομικές αρχές ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού σε βιζόν και ανθρώπους τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα θανατώσει όλα τα βιζόν που εκτρέφονται στο έδαφός της προκειμένου να αποτρέψει τη μόλυνση των ανθρώπων με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο σύμφωνα με τις αρχές μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό απέναντι σε μελλοντικά εμβόλια για ανθρώπους.

Η απόφαση να θανατωθούν έως δεκαεπτά εκατομμύρια ζώα, που θα μπορούσε να κοστίσει στο κράτος τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια, οδήγησε κάποιους βουλευτές να ζητήσουν να δουν τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτήν.

«Ζητάμε να μας σταλούν (αυτά τα στοιχεία), έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την τεχνική βάση», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Τα ξεσπάσματα σε εκτροφεία βιζόν επιμένουν στη Δανία. Η Δανία είναι ο πρώτος εξαγωγέας δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις 1.000 και πλέον φάρμες στο μικρό σκανδιναβικό βασίλειο.

Μετά τα πρώτα κρούσματα Covid-19 στα βιζόν, η Κοπεγχάγη ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι εκστρατεία σφαγής στα μολυσμένα εκτροφεία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να θανατωθούν μολυσμένα με τον κορονοϊό ζώα από τον Ιούνιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος