Σερβία: Tο ρωσικό RT μεταδίδει διαδικτυακά στα σερβικά με την ονομασία RT Balkan

Array

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today (RT) ανακοίνωσε ότι άρχισε να μεταδίδει διαδικτυακά, ως RT Balkan, περιεχόμενο του προγράμματός του στη σερβική γλώσσα .

Η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν ανακοίνωσε το γεγονός από το Twitter με το μήνυμα: «Ξεκινήσαμε το RT στα Βαλκάνια. Γιατί το Κόσοβο είναι Σερβία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει από τον Μάρτιο του 2022 την εκπομπή προγράμματος από το RT που θεωρείται μέσο ενημέρωσης το οποίο ελέγχεται από το Κρεμλίνο, χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και διαδίδει την προπαγάνδα του Πούτιν. Η απαγόρευση του έγινε στο πλαίσιο των κυρώσεων που επεβλήθησαν κατά της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Σερβία ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες, αρνείται να συντονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και επέτρεψε την λειτουργία του. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα στην επίσημη ρωσική ιστοσελίδα του RT μέχρι το 2024 θα αρχίσει να λειτουργεί στην Σερβία και τηλεοπτικό κανάλι με την ονομασία RT Balkan.

«Το να αποτελέσουμε μέρος του μιντιακού χώρου των Βαλκανίων είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς. Είμαστε έτοιμοι! Μάλλον πουθενά στον κόσμο δεν μας περίμεναν τόσο πολύ όσο εδώ (σ.σ Σερβία). Θέλω να απευθυνθώ στους αγαπητούς Σέρβους στη γλώσσα τους: “Αδέρφια, να βλέπετε RT”», αναφέρει η Μαργαρίτα Σιμονιάν σε δήλωση της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του RT.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τις Βρυξέλλες. Ο εισηγητής για την Σερβία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βλάντιμιρ Μπίλτσικ τόνισε ότι η Σερβία επιτρέποντας την λειτουργία ενός μέσου της «ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας» οδηγείται προς λάθος κατεύθυνση. «Η λειτουργία μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος και που διαδίδουν την προπαγάνδα του μίσους δεν είναι αυτό που επιθυμούμε στην Ευρώπη, ούτε αυτό που θέλουμε να βλέπουμε να συμβαίνει στις χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ένωση», επισήμανε ο Μπίλτσικ σχολιάζοντας την έναρξη λειτουργίας του RT στην Σερβία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος