Σερβία: Συναγερμός σε 200 σχολεία του Βελιγραδίου, μετά από προειδοποιήσεις για βόμβα

Περισσότερα από 200 σχολεία στο Βελιγράδι δέχθηκαν σήμερα το πρωί προειδοποίηση για βόμβα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας 148 σχολεία της Βασικής εκπαίδευσης και 66 σχολεία της Μέσης εκπαίδευσης έλαβαν μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που προειδοποιούσαν για βόμβα.

Όλα αυτά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, αφού βάση του ισχύοντος πρωτοκόλλου κάθε τέτοιου είδους απειλή εκλαμβάνεται ως υπαρκτή και απαιτείται να ερευνηθεί ο χώρος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ανάλογο φαινόμενο είχαμε και στις 16 Μαΐου όταν προειδοποιήσεις για βόμβα δέχθηκαν 97 σχολεία του Βελιγραδίου. Τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξαν περίπου 1250 προειδοποιήσεις για τοποθέτηση βόμβας σε σχολεία, νοσοκομεία, κυβερνητικά κτήρια, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα αλλά και σε γέφυρες.

Οι αποστολείς των ηλεκτρονικών μηνυμάτων είναι αδύνατον να εντοπιστούν αφού η αποστολή των μηνυμάτων γίνεται με κρυπτογράφηση μέσω δικτύων διακομιστών από διάφορες χώρες του κόσμου. Σε έρευνα που έγινε από τις σερβικές αρχές μόνο οχτώ μηνύματα στάλθησαν από τη Σερβία και οι αποστολείς συνελήφθησαν ενώ τα άλλα μηνύματα φέρεται να έχουν σταλεί από το εξωτερικό.

Οι σερβική αστυνομία ζήτησε την βοήθεια της ίντερπολ για να μπορέσει να εντοπίσει τους αποστολείς των απειλητικών μηνυμάτων. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε πρόσφατα ότι οι προειδοποιήσεις για βόμβα έχουν σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως με το γεγονός ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Πρόκειται για έναν ΄΄ειδικό πόλεμο΄΄ που γίνεται κατά της Σερβίας. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία και οι πιέσεις από το εξωτερικό γίνονται όλο και πιο έντονες» δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες η κ. Μπρνάμπιτς σχολιάζοντας το γεγονός.

Ανταπόκριση – Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος