Σερβία: Στην τελική ευθεία η προεκλογική εκστρατεία – Ο Αλ. Βούτσιτς απόλυτος κυρίαρχος στον χώρο των ΜΜΕ

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας έχει εισέλθει η Σερβία.

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου διεξάγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές όπου την ψήφο 6,5 εκατ. ψηφοφόρων διεκδικούν οι υποψήφιοι 18 κομμάτων και πολιτικών συνδυασμών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος αν και δεν είναι, από τον περασμένο Μάιο, αρχηγός του κόμματος, ούτε υποψήφιος στις εκλογές. Σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Προοδευτικού Κόμματος κεντρικός ομιλητής είναι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Άλλωστε το ψηφοδέλτιο του Κόμματος αυτού φέρει το όνομα του.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας, Διαφάνειας και Υπευθυνότητας (CRTA) που καταγράφει συνεχώς την προβολή των κομμάτων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ «ο Βούτσιτς καταλαμβάνει το 50% του χρόνου και χώρου των εκπομπών ενημερωτικού-πολιτικού χαρακτήρα στα ηλεκτρονικά μέσα με την μεγαλύτερη επιρροή». Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, εθνικής εμβέλειας, καλύπτουν μόνο την προεκλογική εκστρατεία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δραστήριος και στο διαδίκτυο αναρτώντας συνεχώς βίντεο όπου επιδεικνύει τις ικανότητες του στην μαγειρική ή οδηγεί στους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάστηκαν επί των ημερών του. Το CRTA αναφέρει ότι οι συνεχείς εμφανίσεις του Βούτσιτς προκαλούν σύγχυση σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων οι οποίοι νομίζουν ότι διεξάγονται προεδρικές και όχι βουλευτικές εκλογές.

Η προεκλογική εκστρατεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο νυν υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς επίσης καλύπτεται εκτενώς από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας.

Ο συνασπισμός των κεντροδεξιών, σοσιαλιδημοκρατικών και κεντροαριστερών κομμάτων που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλοευρωπαϊκός  και κατεβαίνει στις εκλογές με την ονομασία «Η Σερβία ενάντια στην βία» προβάλλεται κυρίως από τα καλωδιακά ΜΜΕ και την δημόσια τηλεόραση στο μέτρο που επιβάλει  ο νόμος. Οι ηγέτες των οχτώ κομμάτων που συνθέτουν τον συνασπισμό αυτό προσπαθούν με περιοδείες και μέσα από το διαδίκτυο να εκθέσουν στους ψηφοφόρους το πρόγραμμα τους. Στην ίδια δεινή θέση, όσον αφορά την προβολή τους από τα μίντια, βρίσκονται και οι δύο συνασπισμοί «Εθνική Συνάθροιση» και  «Ελπίδα» των ακροδεξιών-εθνικιστικών κομμάτων,. Οι συνασπισμοί αυτοί οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πατριωτικοί βρίσκονται  συχνότερα στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ διότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα αποτελεί την κυριότερη δεξαμενή ψηφοφόρων απ όπου αντλούν ψήφους, εξαιτίας της ιδεολογικής συγγένειας. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος