Σερβία: Σε συναγερμό ο στρατός για τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Array

Ο σερβικός στρατός ενημέρωσε ότι τα στρατεύματα του ετέθησαν σε κατάσταση συναγερμού το βράδυ της Δευτέρας, μετά τις πρόσφατες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο όπου έχουν καταγραφεί πυροβολισμοί και εκρήξεις και  έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα.

«Ο Πρόεδρος της Σερβίας  διέταξε τον σερβικό στρατό να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας για μάχη, στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης δύναμης», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Milos Vucevic.

Σερβία: Σε συναγερμό ο στρατός για τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο
Serbia Defense Minister Milos Vucevic, center, with Serbian army chief of staff Milan Mojsilovic, Serbia, Monday, Dec. 26, 2022. Serbian Press Service via AP)

“Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη”, δήλωσε ο Mojsilovic στον τηλεοπτικό σταθμό Pink το βράδυ της Κυριακής, καθ’ οδόν προς τη Ράσκα, δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη «παρουσίας του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όρος που χρησιμοποιούν οι σερβικές αρχές για να προσδιορίσουν τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Και το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανέφερε ότι «όλες οι μονάδες» θα έρθουν «αμέσως υπό τη διοίκηση του Αρχηγού του Επιτελείου».

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην νότιας επαρχίας της, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, που ανακηρύχθηκε το 2008 ανεξάρτητη. Το Βελιγράδι ενθαρρύνει τους 120.000 Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο να αψηφήσουν τις τοπικές αρχές ενώ η Πρίστινα θέλει να εδραιώσει την κυριαρχία της σε ολόκληρη την επικράτεια .

Αρκετές εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έχουν στήσει οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο από τις 10 Δεκεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία σε δύο συνοριακά περάσματα με τη Σερβία.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Mojsilovic προς την συνοριακή περιοχή, αρκετά σερβικά μέσα ενημέρωσης ανάρτησαν ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί, υποστηρίζοντας ότι ήταν «μάχη» που έγινε νωρίς το βράδυ, όταν οι δυνάμεις των Κοσοβάρων προσπάθησαν για να αφαιρέσουν  ένα οδόφραγμα.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου διέψευσε αμέσως στη σελίδα της στο Facebook ότι μέλη της συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ανταλλαγή πυρών.

Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, από την άλλη, ανέφεραν ότι μια περίπολος της Ειρηνευτικής Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), (αποστολής του ΝΑΤΟ), βρισκόταν στην ακτίνα βολής.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Xhelal Svecla (Τζελάλ Σβέτσλα) είπε ότι η περίπολος της KFOR δέχθηκε επίθεση.

Από την πλευρά της, η KFOR ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έρευνα σε σχέση με τους πυροβολισμούς «της 25ης Δεκεμβρίου, κοντά σε περίπολο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο».

«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η KFOR.

Η κατάσταση με το Κοσσυφοπέδιο είναι «στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης», εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Νίκος Πέλπας η τεταμένη κατάσταση πυροδοτήθηκε  περισσότερο απο το γεγονός ότι έντονες αντιδράσεις και θυμό προκάλεσε στη Σερβία ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν έδωσε άδεια στο Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο να επισκεφτεί τη περιοχή την ημέρα των Χριστουγέννων που εκέι εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου. Γενικά στο θέμα του Κοσόβου υφίσταται μια κατάσταση όπου και οι δύο πλευρές τραβούν το σχοινί στα άκρα  και το ανησυχητικό είναι ότι εξαιτίας των εορτών δεν γίνονται και κάποιες παρεμβάσεις από τη Δύση για να εκτονωθεί η κρίση.

Πηγή: AFP,

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος