Σερβία: Παρουσίαση στο Βελιγράδι του πρώτου βιβλίου στη σερβική γλώσσα για την Επανάσταση του 1821 και τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Η Επανάσταση του 1821 και η ίδρυση του ελληνικού κράτους όπως και οι ελληνοσερβικές σχέσεις έως τις μέρες μας αποτέλεσαν θέμα σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Βελιγράδι. Το σεμινάριο έγινε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρεσβευτή της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς με τίτλο: «Ελλάδα- Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία, η δημιουργία του κράτους και η εθνική παλιγγενεσία». Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που εκδίδεται στη σερβική γλώσσα για την Επανάσταση του 1821 και την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Στην συζήτηση συμμετείχαν ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Ανατολικών Σπουδών Ντάρκο Τανάσκοβιτς και διακεκριμένοι Σέρβοι ιστορικοί, οι οποίοι επισήμαναν ότι το βιβλίο του Ντούσαν Σπασόγιεβιτς αν και δεν είναι καθαρά ιστορική μελέτη, αποτελεί τομή στην επιστημονική προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Επισημάνθηκε δε ότι το βιβλίο, εξαιτίας του τρόπου γραφής, παρέχει την δυνατότητα ακόμη και στον αναγνώστη που δεν έχει διευρυμένη ιστορική γνώση να γνωρίσει άγνωστες για τους Σέρβους πτυχές της Επανάστασης του 1821 αλλά και των δεκαετιών που ακολούθησαν από την δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.  Η συζήτηση που διήρκησε τέσσερεις ώρες περίπου είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που επεκτάθηκε στις σχέσεις Σερβίας – Ελλάδας μέχρι τις μέρες μας αλλά και σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών είναι ότι οι Έλληνες και οι Σέρβοι αν και θεωρούνται ΄΄αδελφικοί΄΄ λαοί στην ουσία γνωρίζονται πολύ λίγο. Με αυτό το βιβλίο γίνεται μία προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, δήλωσε στην ΕΡΤ ο συγγραφέας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

«Με την συγγραφή αυτού του βιβλίου πρόθεση μου ήταν οι συμπατριώτες μου να γνωρίσουν την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα βιβλίο στην σερβική γλώσσα για την ελληνική Επανάσταση του 1821 και την σύγχρονη ελληνική ιστορία» αναφέρει ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς και προσθέτει: «Ήθελα οι Σέρβοι να μάθουν ποια είναι η ταυτότητα των σύγχρονων Ελλήνων, να γνωρίσουν έναν λαό που αγαπούν πάρα πολύ. Όταν ξεκίνησα την συγγραφή του βιβλίου έμαθα και γω πολλά στοιχεία που δεν γνώριζα. Για παράδειγμα, δεν ήξερα ότι 100 Σέρβοι πολέμησαν στην Πελοπόννησο στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών και πάρα πολλοί στην Βλαχία και τη Μολδαβία». Ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς δηλώνει στην ΕΡΤ πεπεισμένος ότι οι επαναστάσεις κατά του οθωμανικού ζυγού στη Σερβία το 1804 και την Ελλάδα το 1821 αν και δεν είχαν την ίδια έκβαση, ανέδειξαν ένα φιλελεύθερο πνεύμα που παραμένει παρακαταθήκη για τους λαούς των δύο χωρών μέχρι τις μέρες μας.

Το βιβλίο «Ελλάδα- Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία, η δημιουργία του κράτους και η εθνική παλιγγενεσία» του Ντούσαν Σπασόγιεβιτς εκδόθηκε στη Σερβία τον περασμένο καλοκαίρι και προλογίζει ο  καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Σπυρίδων Σφέτας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος