Σερβία-Κόσοβο: Νέο οδόφραγμα σε αυτοκινητόδρομο – Σημάδια υποχώρησης από την Πρίστινα

Array

Τα οδοφράγματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο παραμένουν για 19η ημέρα. Ωστόσο,  εμφανίζονται σημάδια υποχώρησης από την πλευρά της Πρίστινας.

Οι δικαστικές αρχές του Κοσόβου αποφάσισαν  να μετατρέψουν την προφυλάκιση του πρώην αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς, σε κατ οίκον περιορισμό.

Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Η προσωρινή αποφυλάκιση του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αποτελούσε το ένα από τα αιτήματα των Σέρβων για να αποσύρουν τα οδοφράγματα. Τα άλλα αιτήματα αφορούν την αποφυλάκιση και άλλων δύο Σέρβων που συνελήφθησαν και την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου από το βορρά, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Εντωμεταξύ, το βράδυ της Τρίτης, χθες, στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει την νότια Σερβία με το Κόσοβο στήθηκε νέο οδόφραγμα, αυτήν την φορά στην σερβική πλευρά των διοικητικών συνόρων. Κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν φορτηγά φορτωμένα με μπάζα κάθετα στον δρόμο εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των οχημάτων στην συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε».

Στο αυτοκινητόδρομο έχει σχηματιστεί μεγάλη «ουρά» από νταλίκες και αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί. Η διάβαση αυτή αποτελεί το βασικό σημείο διέλευσης των εμπορευμάτων προς το Κόσοβο ενώ τις ημέρες των εορτών χρησιμοποιείται από Κοσοβάρους που εργάζονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν για διακοπές στην πατρίδα τους.

Η σερβική αστυνομία δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για τον αποκλεισμό της οδικής αυτής αρτηρίας, ούτε γίνεται κάποια προσπάθεια για να απομακρυνθεί το οδόφραγμα. Η αστυνομία του Κοσόβου συνέστησε στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν άλλες μικρότερες συνοριακές διαβάσεις στην νότια Σερβία ή να ταξιδεύουν μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Βελιγράδι – Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος