Σερβία: Η οικολογική εξέγερση σταμάτησε την εξόρυξη λιθίου

20/01/2022 Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε σήμερα να καταργήσει το χωροταξικό σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου στην περιοχή Γιάνταρ στην δυτική Σερβία. Παράλληλα ακύρωσε όλες τις διοικητικές πράξεις, άδειες και αποφάσεις που αφορούσαν την εταιρία «Rio Tinto».

«Ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα που εκφράστηκαν στις οικολογικές διαμαρτυρίες και δώσαμε τέλος στις δραστηριότητες της Rio Tinto στη Σερβία» ανέφερε η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης. Η Άνα Μπρνάμπιτς κάλεσε όλες τις οικολογικές οργανώσεις να λάβουν το πλήρες κείμενο της απόφασης και να το μελετήσουν για να διαπιστώσουν ότι ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα τους.

Η άγγλο-αυστραλιανή εταιρία Rio Tinto δραστηριοποιείται στην Σερβία από το 2004 πραγματοποιώντας έρευνες υπεδάφους. Στην δυτική Σερβία ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα λιθίου και τον Φεβρουάριο του 2020 έλαβε άδεια εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, μία επένδυση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρία ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες την απαλλοτρίωση γης ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα συντελούνταν στην αμιγώς αγροτική περιοχή του Γιάνταρ.

Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Σερβία και έλαβαν διαστάσεις οικολογικής εξέγερσης.

Κάθε Σάββατο τους τελευταίους δύο μήνες πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με τον αποκλεισμό δρόμων στο Βελιγράδι και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας. Οι οικολογικές οργανώσεις συγκέντρωσαν περίπου 300,000 επικυρωμένες υπογραφές πολιτών που ζητούσαν την απαγόρευση εξόρυξης λιθίου.

Η πολιτική ηγεσία στην Σερβία θορυβήθηκε αφού οι κινητοποιήσεις λάμβαναν και χαρακτήρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αναγκάστηκε να ακυρώσει την συμφωνία με την εταιρία Rio Tinto.

Το λίθιο είναι αλκαλικό μέταλλο και αποτελεί το βασικό χημικό στοιχείο στην κατασκευή σύγχρονων μπαταριών ενώ η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων το καθιστούν το πλέον περιζήτητο υλικό στον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος