Σερβία: Η οικολογική εξέγερση ανάγκασε την κυβέρνηση να υποχωρήσει και να αποσύρει δύο επίμαχους νόμους.

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Η κυβέρνηση της Σερβίας, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στην κοινή γνώμη, αποφάσισε να αποσύρει  δύο επίμαχους νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα και αφορούν την απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων γης και την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις παρείχε την δυνατότητα απαλλοτρίωσης περιουσιών,  με συνοπτικές διαδικασίες, για δημόσια έργα όπως και για ξένες επενδύσεις οι οποίες θα χαρακτηρίζονταν εθνικής σημασίας. Οι ιδιοκτήτες των περιουσιών  στερούνταν του δικαιώματος να καταφύγουν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση διαφωνίας για το ποσό της αποζημίωσης ή οποιονδήποτε άλλο λόγο. Ο δεύτερος νόμος που αποσύρθηκε, αφορά την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και προέβλεπε την κατάργηση του κατώτατου ορίου συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα. Το όριο αυτό μέχρι πρόσφατα ορίζονταν στο 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Οι οικολογικές οργανώσεις στην Σερβία υποστηρίζουν ότι οι νόμοι αυτοί έγιναν φωτογραφικά για να διευκολύνουν την εξόρυξη λιθίου στην δυτική Σερβία από την πολυεθνική εταιρία «Rio Tinto». Η επένδυση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις  και πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να καθοριστεί η τύχη της.

Το περασμένο Σάββατο δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας σε 50 πόλεις διαδήλωσαν την αντίθεση τους στην λειτουργία των ορυχείων λιθίου, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες σερβικών πανεπιστημίων, εάν λειτουργήσουν θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον. Για το ερχόμενο Σάββατο επίσης έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις και η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονώσει  τις αντιδράσεις, αποφάσισε να αποσύρει τους δύο επίμαχους νόμους. Στην απόφαση αυτή η κυβέρνηση κατέληξε μετά από προτροπή του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οι νόμοι αυτοί θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πριν φτάσουν ξανά στη βουλή.

Η «Rio Tinto» δεσμεύτηκε να επενδύσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα ορυχεία λιθίου στην δυτική Σερβία. Το λίθιο είναι αλκαλικό μέταλλο και αποτελεί το βασικό χημικό στοιχείο στην κατασκευή σύγχρονων μπαταριών ενώ η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων το καθιστούν το πλέον περιζήτητο υλικό στον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος