Σερβία: Έντονο ενδιαφέρον της Τσετσενίας για τα Δυτικά Βαλκάνια

Την ίδρυση θρησκευτικής ισλαμικής σχολής που θα φέρει το όνομα του πρώτου προέδρου της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2004, ανακοίνωσε η Ισλαμική Κοινότητα της Σερβίας (IZuS).

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Η σχολή θα έχει έδρα την πόλη Νόβι Πάζαρ στην νότια Σερβία όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Την χρηματοδότηση για την ανέγερση του σχολείου, που επίσημα θα ονομάζεται «Ισλαμικό σχολικό κέντρο για την μελέτη του Κορανίου-Αχμάντ Καντίροφ», θα αναλάβει η Δημοκρατίας της Τσετσενίας (σ.σ. ομόσπονδη ενότητα της Ρωσίας). Όπως αναφέρθηκε από την Ισλαμική Κοινότητα της Σερβίας η συμφωνία για την ίδρυση της σχολής επετεύχθη τον περασμένο Ιούνιο όταν επισπεύτηκε την Σερβία και την πόλη Νόβι Πάζαρ αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Μουσουλμανικού Φόρουμ (European Muslim Forum) με επικεφαλής τον  Αμπντούλ – Βάχεντ Νιάζοφ,  στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βάντιμίρ Πούτιν. Ο Νιάζοφ, Τατάρος στην εθνότητα, διετέλεσε βουλευτής στην Κρατική Δούμα την περίοδο 1999-2003 με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» του Πούτιν. Πριν την ενασχόληση του με το Ευρωπαϊκό Μουσουλμανικό Φόρουμ ήταν επικεφαλής του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου με έδρα τη Μόσχα – μία δημόσια αρχή που ελέγχεται απ το Κρεμλίνο και αποτελεί το επίσημο συμβούλιο των μουφτήδων στη Ρωσία (σ.σ. ο μουφτής είναι θρησκευτικός ηγέτης στο Ισλάμ).

Η Τσετσενία τελευταία έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία προσέγγισης του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω της έντονης δραστηριοποίησης του Ευρωπαϊκού Μουσουλμανικού Φόρουμ και προσωπικά του Αμπντούλ – Βάχεντ Νιάζοφ. Η αντιπροσωπεία του Φόρουμ τον Ιούνιο εκτός από την Σερβία επισκέφτηκε της Βόρεια Μακεδονία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στα Σκόπια συμφωνήθηκε η  διάπλαση πάρκου με χρηματοδότηση της Τσετσενίας που θα φέρει το όνομα του Αχμάντ Καντίροφ ενώ στο Τέτοβο θα αναγερθεί άγαλμα του. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ την κρατικής τηλεόρασης στο Γκρόζνι οι δράσεις αυτές προσβλέπουν στην προσέγγιση των λαών των Βαλκανίων και του Καυκάσου και υποστηρίζονται από τον σημερινό πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, του αμφιλεγόμενου ηγέτη  που έχει την στήριξη της Μόσχας. Ο Ραμζαν Καντίροφ (γιος του Αχμάντ Καντιροφ) βρίσκεται στην ΄΄μαύρη λίστα΄΄ των πολιτικών στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ ενώ κατηγορείται από διεθνείς οργανώσεις για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βίαιες διώξεις πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και μελών της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

———-

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος