Σερβία: Δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος στις 16 Ιανουαρίου

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος προκήρυξε, χθες βράδυ (30/11),  ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου και θα αφορά το κράτος δικαίου και την εκλογή δικαστών και εισαγγελέων. Οι πολίτες της Σερβίας θα κληθούν να απαντήσουν με ΄΄Ναι΄΄ ή ΄΄Όχι΄΄ στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της επικύρωσης νομοθετικής πράξης για την τροποποίηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας;». Ο Ίβιτσα Ντάστιτς διέψευσε τις φήμες περί αλλαγής του άρθρου που ορίζει ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας  και διευκρίνισε ότι πρόκειται για τροποποίηση των άρθρων εκείνων  που σχετίζονται με θέματα δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα η εκλογή δικαστών και εισαγγελέων δεν θα γίνεται πλέον από την βουλή με απλή πλειοψηφία όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η εκλογή δικαστών θα γίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιου Δικαστών, μία νέα Αρχή που θα αποτελείται από 11 μέλη εκ των οποίων τα έξι θα εκλέγονται από το δικαστικό σώμα, τα τέσσερα από την βουλή με πλειοψηφία δύο τρίτων και το ενδέκατο μέλος θα είναι ο πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου. Οι εισαγγελείς επίσης δεν θα διορίζονται πλέον από τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά από το ανώτατο Συμβούλιο Εισαγγελέων και η βουλή με πλειοψηφία δύο τρίτων θα εγκρίνει την εκλογή τους.

Οι τροποποιήσεις αυτές εγκρίθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ και η ΕΕ  κατά την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Σερβία έθετε αίτημα αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να διασφαλίσει η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το άρθρο για το Κόσοβο, που θεωρείται τροχοπέδη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας με την Πρίστινα, δεν θα καταργηθεί. «Η θέση μας είναι απολύτως σαφής: το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις 16 Ιανουαρίου υπογραμμίζοντας την σημασία που έχει το δημοψήφισμα αυτό για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Σημειώνεται ότι προχθές η σερβική βουλή υπερψήφισε τροποποίηση του νόμου για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων καταργώντας το κατώτατο όριο συμμετοχής – που ήταν 50% –  για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος