Σεούλ: Αποστολή όπλων στην Ουκρανία ζήτησε απο την Ν. Κορέα ο Γ. Στόλτενμπεργκ

Array

Την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να κλιμακώσει τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κρατών που μετέβαλαν την πολιτική τους, παρότρυνε ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ  στη Σεούλ, πρώτο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ινστιτούτο μελετών στη Σεούλ, ο Νορβηγός εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την αποστολή μη θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας από τη Νότια Κορέα στην Ουκρανία, αλλά παρότρυνε τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, επικαλούμενος την «επείγουσα ανάγκη» του ουκρανικού στρατού για πυρομαχικά.

«Καλώ τη Δημοκρατία της Κορέας να συνεχίσει και να κλιμακώσει τη στρατιωτική βοήθεια», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Σε τελευταία ανάλυση, πρόκειται για απόφαση που καλείστε να πάρετε εσείς, όμως θα πω ότι αρκετοί σύμμαχοι στο NATO που είχαν πολιτική να μην εξαγάγουν ποτέ όπλα σε εμπόλεμα κράτη άλλαξαν την πολιτική τους πλέον», πρόσθεσε.

Στις επαφές που είχε με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, ο ΓΓ του NATO τόνισε ότι όλες οι περιοχές του κόσμου συνδέονται και ότι η συμμαχία θέλει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, διευρύνοντας τις εταιρικές σχέσεις της στην Ασία.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ επαναλαμβάνει συχνά πως η νομοθεσία στη χώρα του δεν επιτρέπει την παράδοση οπλισμού και πυρομαχικών σε εμπόλεμα κράτη παρά το γεγονός ότι η Σεούλ υπέγραψε συμφωνίες για την πώληση εκατοντάδων αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και άλλων όπλων στον στρατό της Πολωνίας αφού ξέσπασε η σύρραξη στην Ουκρανία.

Το αντεπιχείρημα του γενικού  γραμματέα ήταν πως χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Νορβηγία εφάρμοζαν παρόμοιες πολιτικές, όμως τις άλλαξαν.

Ο επικεφαλής του NATO χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό» να αποτραπεί η επικράτηση της Ρωσίας στον πόλεμο, όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας αλλά για να μη σταλεί «λάθος» μήνυμα σε «αυταρχικούς» ηγέτες, αναφερόμενος στην Κίνα, πως μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν διά της βίας.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι αν και η Κίνα δεν χαρακτηρίζεται αντίπαλος του ΝΑΤΟ έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα της συμμαχίας, αναφερόμενος στην αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της και στην συμπεριφορά της στην περιοχή.

Για «πρελούδιο σύγκρουσης και πολέμου», έκανε λόγο η Β. Κορέα σχολιάζοντας τα λεγόμενα και την επίσκεψη του κ. του κ. Στόλτενμπεργκ, κατηγορώντας τον πως «φέρνει τα μαύρα σύννεφα του ‘νέου ψυχρού πολέμου’ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Επόμενος σταθμός για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ η Ιαπωνία, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων με συμμάχους των ΗΠΑ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα.

Στη Σεούλ εντός της ημέρας, αναμένεται επίσης  ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν.

Πέρυσι, η Σεούλ τοποθέτησε διπλωματική αποστολή στην έδρα του NATO, υποσχόμενη ότι η διμερής συνεργασία θα αυξηθεί σε διάφορα πεδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος