Σεισμός στις Φιλιππίνες: Νεκροί, τραυματίες και μεγάλες καταστροφές

Array

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε σήμερα τις βόρειες Φιλιππίνες είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 60, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπένχαμιν Άβαλος. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπενγκέτ, ένας στην επαρχία Άμπρα και ένας σε άλλη επαρχία, κατά τον νεότερο απολογισμό που έδωσε ο κ. Άβαλος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ισχυρός σεισμός 7 βαθμών σημειώθηκε στις 08:43 (τοπική ώρα· 03:43 ώρα Ελλάδας) σε μικρό εστιακό βάθος, δέκα χιλιομέτρων, στην ορεινή επαρχία Άμπρα της μεγαλύτερης νήσου των Φιλιππίνων, της Λουζόν. Ήταν ο ισχυρότερος που έχει πλήξει το αρχιπέλαγος εδώ και αρκετά χρόνια. Το USGS αναθεώρησε την εκτίμησή του για την ισχύ του σεισμού στους 7 βαθμούς, από 7,1 νωρίτερα.

Εικοσιπεντάχρονος εργάτης σκοτώθηκε όταν το τριώροφο ακίνητο όπου δούλευε κατέρρευσε στην πόλη Λα Τρινιδάδ, την πρωτεύουσα της επαρχία Μπενγκέτ, σύμφωνα με την αστυνομία. Άλλοι επτά εργάτες που βρίσκονταν εκεί βγήκαν σώοι. Ακόμη ένας θάνατος αναφέρθηκε στην επαρχία Άμπρα.

Στην πόλη Ντολόρες, 11 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης, τρομοκρατημένοι κάτοικοι έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους ενώ παράθυρα και βιτρίνες κτιρίων έγιναν κομμάτια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Έντουιν Σέρχιο.

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι διακομίστηκαν αρκετοί τραυματίες σε νοσοκομεία, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε πως ο σεισμός προκάλεσε «ζημιές σε αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις».

Στη Βιγκάν Σίτι, στη γειτονική επαρχία Ιλόκος Σουρ, κτίρια της περιόδου της ισπανική αποικιοκρατικής κυριαρχίας (1565-1898) υπέστησαν ζημιές, όπως στο ιστορικό κωδωνοστάσιο της Μπαντάι, τουριστικού προορισμού.

Αναφέρθηκαν κατολισθήσεις σε αρκετές περιοχές. Σύμφωνα με τον Μαρκ Τιμπάλ, εκπρόσωπο της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, κανένα από τα φράγματα της περιοχής δεν υπέστη ζημιές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για να ανοίξουν δρόμοι που έκλεισαν.

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Νεκροί, τραυματίες και μεγάλες καταστροφές
(AP Photo)

Αισθητός σε απόσταση 300 και πλέον χιλιομέτρων

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος έδωσε εντολή να σταλούν άμεσα ομάδες έρευνας και διάσωσης και βοήθεια στην επαρχία Άμπρα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του. Ο κ. Μάρκος θα μεταβεί αεροπορικώς εντός της ημέρας στην πληγείσα περιοχή, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας των Φιλιππίνων Τρίξι Κρους-Άνχελες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ουρανοξύστες κλυδωνίστηκαν στην πρωτεύουσα Μανίλα, 300 και πλέον χιλιόμετρα νότια από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης. Το αρχιπέλαγος πλήττεται συχνά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, καθώς βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι έντονη.

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Νεκροί, τραυματίες και μεγάλες καταστροφές

(AP Photo)Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος