Σεισμός στην Τουρκία: Εκατοντάδες νεκροί και μάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια – Συγκλονιστικά βίντεο

Δραματικά ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρώναπό τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία. Τουλάχιστον 640 οι νεκροί και πάνω από 3.000 οι τραυματίες ενώ χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τις 10.000.

Στη Συρία οι νεκροί φτάνουν τους 239 νεκρούς και τους 700 τραυματίες.

Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων στην Τουρκία έχει φτάσει τους τουλάχιστον 284 νεκρούς, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι ενώ οι τραυματίες είναι 2.323. 1710 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, τουλάχιστον 300 έχουν ισοπεδωθεί.

Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, αλλά και την ετοιμότητα για παροχή βοήθειας μετά την σεισμική δόνηση εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο τουίτερ σημείωσε:

«Καταστροφικός σεισμός ταρακούνησε την Τουρκία και τη Συρία σήμερα το πρωί, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους.

Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει».

Η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια στους πληγέντες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη να παράσχει βοήθεια στον «φιλικό» τουρκικό λαό

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στον “φιλικό” τουρκικό λαό μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια», προσθέτει.


Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια

Τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η σκέψη μας βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν και διαβεβαιώνει πως η χώρα μας κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια.

Το χρονικό

Ο σεισμός καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.
Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος