Σεισμός στην Ταϊβάν: Μια Ιταλική σφαίρα 660 τόννων έσωσε τον ουρανοξύστη Taipei 101

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Taipei 101 είναι ο ουρανοξύστης ύψους 508 μέτρων, από γυαλί και χάλυβα, με σχήμα καλαμιού μπαμπού, το οποίο φάνηκε να κυμαίνεται επικίνδυνα κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού που έπληξε την Ταϊβάν στις 3/04. Όμως τελικά το κτίριο άντεξε, χάρη και σε μια Ιταλική καινοτομία: μια τεράστια χαλύβδινη σφαίρα που τοποθετήθηκε μεταξύ του 87ου και του 92ου ορόφου.

Το σύστημα, με όνομα TMD (ακρώνυμο για Tuned Mass Damper) είναι “ο μεγαλύτερος αποσβεστήρας συντονισμένης μάζας στον κόσμο” το οποίο “σταθεροποιεί την κατασκευή στην οποία είναι τοποθετημένο σε περίπτωση βίαιων κινήσεων που προκαλούνται από αρμονικές δονήσεις” όπως σεισμούς και ριπές ανέμων. Αυτό δήλωσε στην Corriere della Sera ο Ρενάτο Βιταλιάνι, πολιτικός μηχανικός και συνταξιοδοτημένος καθηγητής Τεχνολογίας Κατασκευών στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, όπου η εταιρεία FIP έκανε πραγματικότητα το έργο.

Μάλιστα, η εφημερίδα σημειώνει πως πρόκειται για την ίδια εταιρεία που έχτισε και τους μεγαλύτερους ιξώδεις αποσβεστήρες ενέργειας στον κόσμο, στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο Ιταλός καθηγητής στην εφημερίδα, ο οποίος είναι και ο δοκιμαστής της σφαίρας, 
το TMD είναι “μια τεράστια χαλύβδινη σφαίρα διαμέτρου 5,5 μέτρων, η οποία αποτελείται από 41 επάλληλους δίσκους διαφορετικής διαμέτρου και ζυγίζει 660 τόνους”.

Η σφαίρα είναι “αναρτημένη από χαλύβδινα καλώδια συνδεδεμένα με την κατασκευή, και αρχίζει να ταλαντώνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κατασκευή, μειώνοντας αποτελεσματικά την επίδραση του σεισμού”. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σφαίρα “μπορεί να ταλαντώνεται με πλάτος που κυμαίνεται από 1 εκατοστό κατ’ ελάχιστο έως 1,5 μέτρα κατ’ ανώτατο όριο”.

Η σφαίρα ήδη έδρασε επιτυχώς κατά τη διάρκεια του σεισμού 6.8 Ρίχτερ στις 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος