Σεισμός σε Τουρκία & Συρία: «Θαύματα» στα ερείπια – Οδοιπορικό της ΕΡΤ στα Άδανα

Έντεκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία και εντοπίζονται ίχνη ζωής κάτω από τα χαλάσματα

Έντεκα ημέρες μετά τον φονικό διπλό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, οι νεκροί ξεπέρασαν τις 46.000, ενώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι δίνουν μάχη για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους.

Με το μήνυμα «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω twitter ευχαριστεί όσους έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία, μεταξύ τους και την Ελλάδα. «Περνάμε δύσκολες στιγμές όμως η συμπόνοια και η αλληλεγγύη που λαμβάνουμε απ’ όλο τον κόσμο, έχει δώσει μεγάλη δύναμη στο Έθνος μας. Ευχαριστούμε που είστε στο πλευρό μας» ανέφερε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα έστειλε και η Φατμανούρ Αλτούν, πρόεδρος του Ιδρύματος Νεότητας και Εκπαίδευσης, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ, αναφέροντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που έδειξε, για την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε, για τα μηνύματα στήριξης στα κοινωνικά δίκτυα, για τις ομάδες έρευνας και διάσωσης που μας έστειλαν. Κι αν ο πόνος που βιώνει σήμερα η Τουρκία αύριο βρει την Ελλάδα, εκείνοι που θα μπορέσουν να προστρέξουν πιο γρήγορα είμαστε εμείς».

Στην πολύπαθη Συρία, παρά το σεισμό δεν σταματούν οι εχθροπραξίες των αντιμαχόμενων πλευρών, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν την Αταρέμπ, περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες. Εθελοντές μοιράζουν βοήθεια, ενώ ο Μπασάρ Αλ Άσαντ απευθύνεται για πρώτη φορά στον κόσμο, λέγοντας: «Το μέγεθος της καταστροφής και τα όσα θα πρέπει να κάνουμε ξεπερνά τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο σεισμός φαίνεται να δημιουργεί νέο προσφυγικό κύμα, καθώς ο κόσμος σπεύδει να εγκαταλείψει τη χώρα και τα σύνορα με την Τουρκία έχουν κατακλυστεί.

Η ΕΡΤ σε Άδανα & Αλεξανδρέττα

Την αγωνιώδη μάχη για να ορθοποδήσουν ξανά οι κάτοικοι, καταγράφει το συνεργείο της ΕΡΤ στα Άδανα με την απεσταλμένη, Κάτια Νιάκαρη. Πλέον, σβήνει κάθε ελπίδα για επιζώντες. Ξεπέρασαν τις 40.000 οι νεκροί, εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό.

Στην Αλεξανδρέττα, μέλη της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών έκτακτης ανάγκης, επιχειρούν σε διάφορα σημεία, απομακρύνοντας σορούς πολιτών μέσα από τα χαλάσματα.

Στο λιμάνι της πόλης, το πρωί έφτασαν τέσσερα φορτηγά από την Ελλάδα με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Τουρκίας, μεταφέροντας ρούχα, φάρμακα και φαγητά που μπορούν να συντηρηθούν. 

Η ορθοδοξη κοινοτητα της περιοχής δημιούργησε ομάδες εθελοντών στον ιερό ναο του Αγίου Γεωργιου, εκεί όπου μεταξύ άλλων μοιράζουν φαγητό στους ανθρώπους που υποφέρουν .

Στο μεταξύ, σε θρίλερ εκτυλίσσεται η σύλληψη τριών ελλήνων διασωστών στο Χατάι.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή – Συνέντευξη: Γιάννης Μανδαλίδης – Αποστολή στην Τουρκία (Άδανα): Κάτια Νιάκαρη – Φώτης Πάντος (κάμερα) – Παναγιώτα Δερβιτσιώτη (ήχος)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος