«Σεισμική νίκη» των Εργατικών σε βουλευτική έδρα στη Σκοτία

“Σεισμική νίκη”, “οι Εργατικοί ανατίναξαν τις πόρτες”, «πιθανή εξάλειψη του SNP (Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος)», είναι κάποιοι από τους τίτλους με τους οποίους τα βρετανικά μέσα αναφέρουν τη σαρωτική νίκη του κόμματος υπό τον Κίρ Στάρμερ σε επαναληπτικές εκλογές για βουλευτική έδρα στη Σκοτία.

Η έδρα Rutherglen και Hamilton West πέρασε στα χέρια των Εργατικών χαρίζοντας τους τον δεύτερο πλέον βουλευτή στη Σκοτία. 

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ «ανοίγει τον δρόμο προς το Νο10» καθώς ο Εργατικός βουλευτής Μάικλ Σανκς εξασφάλισε το 58 τοις εκατό των ψήφων, και περισσότερο από το διπλάσιο ποσοστό από την αντίπαλο του στο SNP, Κέιτι Λούντον.

Αντίστοιχα η ψήφος των Τόρις κατέρρευσε, κερδίζοντας μόνο το 3,9 τοις εκατό στην αναμέτρηση.

Εάν η στροφή προς τους Εργατικούς επαναληφθεί σε γενικές εκλογές, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν 40 έδρες στη Σκωτία.

«Αυτό είναι ένα σεισμικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο ηγέτης των εργατικών Κιρ Στάρμερ συμπληρώνοντας ότι «οι ψηφοφόροι σε όλη τη Σκωτία και σε ολόκληρη τη Βρετανία θέλουν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προσφέρει στους εργαζόμενους, με ένα σωστό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της χώρας μας».

Η εκλογική αναμέτρηση για την βουλευτική έδρα διεξήχθη αφού η πρώην βουλευτής Μάργκαρετ Φέριερ, η οποία είχε κερδίσει την έδρα το 2019 με πλειοψηφία 5.230 ψήφων, αποπέμφθη από το κόμμα μετά από παραβίαση των κανόνων Covid το 2020.

Επίσης το SNP βρίσκεται εν μέσω αστυνομικής έρευνας, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα δεν φαίνεται να ανακτά κάποια από τη δύναμη του καθώς δημοσκόπηση του Yougov για τους Times μετά την ομιλία του Ρίσι Σούνακ στο συνέδριο των Τόρις βρίσκει ότι οι Εργατικοί διατηρούν προβάδισμα 21 μονάδων.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος