Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση, λέει ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών μετά το θερμο ρωσο-τουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο (vid)

Ενδεικτικό των εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το θερμό επεισόδιο, που σημειώθηκε τοπρωί της Κυριακής στα νερά του Αιγαίου.

Το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy ανοιχτά της Λήμνου έριξε προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικού αλιευτικού σκάφους, το οποίο, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με το ρωσικό πολεμικό σκάφος. Ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα για εξηγήσεις, ενώ η Άγκυρα διαμηνύει πως θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις μόλις επικοινωνήσει με το αλιευτικό.

Τσαβούσογλου: Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο TRT Turk σημείωσε πως η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης.
«Έχουμε ενημερωθεί για την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς… Εμείς θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό αφού μιλήσουμε με τους αλιείς» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στη Ρώμη για να παραστεί στις συνομιλίες για την Λιβύη. «Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο, Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές, έπειτα από το συμβάν.

Εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy». «Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία», προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα» που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό κράτος, υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση.

CNN Turk: Διαψεύδει τις ρωσικές ανακοινώσεις ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Α. Φερεντίνου, το CNN Turk επικοινώνησε με τον καπετάνιο του τουρκικού αλιευτικού, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Ο ίδιος διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς λέγοντας ότι δεν υπήρξαν προειδοποιητικές βολές. Όπως είπε το 46 μέτρων αλιευτικό σκάφος ήταν ακίνητο καθώς ψάρευε γύρω από την Ίμβρο και πως το χώριζε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μιλίου από το αντιτορπιλικό.

Το πλήρωμα, όπως είπε, δεν αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο περί ρωσικού πλοίου –πίστευαν ότι ανήκε στο ΝΑΤΟ- και πως δεν υπήρξε προσπάθεια επικοινωνίας. Ο ιδιοκτήτης του πλοιαρίου ανέφερε πως το αλιευτικό διαθέτει όλα τεχνολογικά μέσα και κάμερες ασφαλείας και πως ό,τι έχει καταγράφει, έχει παραδοθεί στην τουρκική ακτοφυλακή.

Το Πεντάγωνο παρακολουθεί τις εξελίξεις

Η Αθήνα, από την πλευρά της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου τα ελληνικά ραντάρ έπιασαν μια συνομιλία μεταξύ των ρωσικών πολεμικών –σημειώνεται πως τα πλοία ήταν τρία, με το Smetlivy να προηγείται- κι ενός αλιευτικού.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα ρωσικά πλοία ήθελαν να δημιουργήσουν μια περίμετρο ασφαλείας μέχρι να περάσουν τα στενά των Δαρδανελίων.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Αριάνα Φερεντίνου, Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος