Σε συμφωνία κοινής ναυτικής δύναμης απομάκρυνσης ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα πλησιάζουν Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία

Τα μέλη του ΝΑΤΟ Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία πλησιάζουν σε μια  συμφωνία για τη δημιουργία κοινής δύναμης για την απομάκρυνση των ναρκών που παρασύρονται στην περιοχή ευθύνης τους στη Μαύρη Θάλασσα, ως μέρος των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών πρόκειται να συναντηθούν στην Άγκυρα σήμερα για να προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της ναυτικής μονάδας εκκαθάρισης ναρκών, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

Δεν είναι σαφές εάν θα υπογραφεί τελική συμφωνία μετά τη διήμερη συνάντηση, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα υπουργεία Άμυνας της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας δεν έκαναν κανένα άμεσο σχόλιο. Η συνάντηση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Ναύαρχος Ερκουμέντ Τατλίογλου, εξέφρασε την αντίθεσή του στην παρουσία ναυτικών μέσων στη Μαύρη Θάλασσα από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερες εντάσεις στην περιοχή.

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το Bloomberg είναι συμπλήρωμα σε όσα είχαν παρουσιαστεί πριν από σχεδόν ένα μήνα. Εκείνη την εποχή, το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία συζητούν τη δημιουργία κοινής δύναμης για την εκκαθάριση της Μαύρης Θάλασσας από τις νάρκες που φτάνουν στα χωρικά ύδατα ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή η ομάδα πλοίων, με αποστολή την καταστροφή ναρκών, δεν θα θεωρείται μέρος της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, αλλά θα είναι η πρώτη μεγάλη κοινή δράση των συμμάχων στη Μαύρη Θάλασσα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο συνασπισμός προορίζεται να είναι εντελώς ειρηνικός και να δώσει λύση στην απειλή που θέτουν οι θαλάσσιες νάρκες σε σημαντικούς εμπορικούς ναυτιλιακούς δρόμους, ιδιαίτερα σε αυτούς για το εμπόριο σιτηρών.

Ενώ ο ναύαρχος Τατλίογλου είπε ότι η Τουρκία είναι ικανή να παρέχει ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενίσχυσε την ανάγκη για μια «ασφαλή και διασυνδεδεμένη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την επιτήρηση και τις πληροφορίες στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, αλλά όχι τη ναυτική δραστηριότητα. Η Τουρκία επικαλέστηκε μια διεθνή συμφωνία που επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων που ανήκουν μόνο σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας και όχι σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, για να αποτρέψει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία απειλεί όλο και περισσότερο την προμήθεια πρώτων υλών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί παραγωγοί σιτηρών και η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει τις εξαγωγές της Ουκρανίας, ενώ μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου ταξιδεύει δια θαλάσσης.

Πηγή: Defenseromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος