Τουρκική Προεδρία: “Γενικά σε θετικό κλίμα” η συνάντηση Ερντογάν με Φον ντερ Λάιεν, Μισέλ

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη : Αριάνα Φερεντίνου

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο προεδρικό συγκρότημα και πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε γενικά σε θετικό κλίμα.

Σε γραπτή δήλωση σχετικά με τη συνάντηση, ο Καλίν αναφέρει ότι «Η συνάντηση του Προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διεξήχθη γενικά σε θετικό κλίμα και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ αξιολογήθηκαν διεξοδικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης», πρόσθεσε δε ότι «Ο Πρόεδρος μας παρουσίασε την προοπτική της Τουρκίας για το μέλλον των σχέσεων με την ΕΕ, δηλώνοντας ότι η πλήρης ένταξη συνιστά τον απώτερο στόχο της διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξει τη θετική ατζέντα, εστιάζοντας στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας για τη μετανάστευση, στην επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, στην απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, στις διαπροσωπικές επαφές και στις πολιτικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου. Αναφέρθηκε ότι η ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα συμβάλει τόσο στη σταθερότητα της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών χωρών όσο και στην επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης. Τονίζοντας ότι το πρόβλημα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί με αίσθηση κοινής ευθύνης, η συνάντηση μας υπενθύμισε την αστάθεια που δημιουργήθηκε από ένα νέο κύμα προσφύγων στην περιοχή και την ανάγκη για άμεση επικαιροποίηση της συμφωνίας για τη μετανάστευση ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση».

Ο Καλίν επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να διεξαχθεί ένας αποτελεσματικός και κοινός αγώνας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS, το PKK / YPG και η FETÖ (Γκιουλενιστές) προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Καλίν επίσης δήλωσε ότι στη συνάντηση αξιολογήθηκαν επίσης εξελίξεις, διαδικασίες εμβολιασμού και πιθανοί τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο καταπολέμησης της επιδημίας Covid-19.

«Τονίστηκε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον της Τουρκίας και των χωρών της ΕΕ να παράγουν βιώσιμες λύσεις σε περιφερειακές κρίσεις, και συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, του Καραμπάχ και της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώθηκε πως η Διάσκεψη για τη Μεσόγειο που πρότεινε ο Πρόεδρός μας θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης. Έχει καταστεί σαφές ότι όλοι πρέπει να σέβονται τη νομική διαδικασία σχετικά με τις υπό εξέλιξη υποθέσεις στην Τουρκία. Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης η σημασία τού να μην επιτραπεί σε ορισμένα κράτη μέλη να “καταστήσουν αιχμάλωτες” τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Όσον αφορά στην αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει αναφερθεί σε διάφορα ΜΜΕ, ο Πρόεδρός μας διευκρίνισε το ζήτημα, δηλώνοντας ότι “η βία κατά των γυναικών είναι παγκόσμιο πρόβλημα και ο αγώνας ενάντια σε όλες τις μορφές αυτής της βίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα”. Αναφέρθηκε ότι “θα ενισχυθούν οι νομικοί μηχανισμοί στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας και θα επιτευχθούν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος