Σε πολυσύχναστους καταυλισμούς, οι πρόσφυγες Ροχίνγκια αγκαλιάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό         

Array

Ο ιερέας των Ροχίνγκια, Αμπντούρ Ρασίντ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα παιδιά είναι θεϊκά δώρα, αλλά η ζωή σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο Μπαγκλαντές με έξι μικρά στόματα να ταΐζονται από τον ίδιο και τη σύζυγό τους καθιστά απρόθυμους να δεχτούν άλλη μια ευλογία εξ ουρανού.

Νωρίτερα φέτος, η σύζυγός του Νοσμίν ζήτησε από τους γιατρούς να της τοποθετήσουν ένα αντισυλληπτικό εμφύτευμα, μια απόφαση που οι πολιτιστικές νόρμες μεταξύ της διωκόμενης και σε μεγάλο βαθμό μουσουλμανικής μειονότητας θα καθιστούσαν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια.

Αλλά από τότε που διέφυγαν από μια στρατιωτική καταστολή στη Μυανμάρ πριν από πέντε χρόνια, η ζωή στους υπερπλήρεις προσφυγικούς οικισμούς των απρόθυμων οικοδεσποτών τους έχει ωθήσει το ζευγάρι και πολλές άλλες οικογένειες να περιορίσουν το μέγεθος των νοικοκυριών τους.

Περίπου τα δύο τρίτα των ζευγαριών Ροχίνγκια χρησιμοποιούν τώρα κάποια μορφή αντισύλληψης, από σχεδόν κανένα πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ.

«Τα παιδιά είναι ευλογίες από τον Θεό και Εκείνος είναι που κανονίζει τα απαραίτητα γι’ αυτά, αλλά εμείς έχουμε κολλήσει σε αυτόν τον άθλιο καταυλισμό εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Ρασίντ στο AFP.

Προτιμώ να μην φέρνω άλλη μια ζωή μπροστά σε αυτές τις κακουχίες

Το Ισλάμ δεν έχει μια ενιαία άποψη για τον έλεγχο των γεννήσεων, δηλαδή μια πρακτική που υποστηρίζεται από ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες και απεχθάνεται από άλλες.

Πριν από λίγα χρόνια, πολλοί Ροχίνγκια πίστευαν ότι ο έλεγχος των γεννήσεων ήταν αντίθετος με τις αρχές της πίστης τους.

Αυτό το ταμπού έχει ξεθωριάσει, με τον Ρασίντ να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκατοντάδες θρησκευτικούς ηγέτες της κοινότητας των προσφύγων που κάνουν κηρύγματα σε τζαμιά υπέρ της χρήσης αντισύλληψης.

Ο ίδιος και άλλοι έχουν συμμετάσχει εθελοντικά σε μια ειδική εκστρατεία για τη δημόσια υγεία, η οποία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους σε οργανώσεις παροχής βοήθειας και τις αρχές του Μπαγκλαντές, έχει επιφέρει σαρωτική αλλαγή στη στάση απέναντι στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους πραγματοποιήθηκαν περίπου 190.000 επισκέψεις για τον οικογενειακό προγραμματισμό μεταξύ των περίπου εκατομμυρίων προσφύγων Ροχίνγκια που ζουν στους καταυλισμούς του Μπαγκλαντές, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών που ζητούσαν αμβλώσεις.

«Τελικά, μπορεί να θέλω ένα ακόμη μωρό. Όμως όχι τώρα», δήλωσε η μητέρα δύο παιδιών Νουρτζαχάν Μπέγκουμ, 25 ετών.

Η Μπεγκούμ μίλησε στο AFP αφού περπάτησε όλη ημέρα μέχρι την πλησιέστερη κλινική, έχοντας μαζί της τον έξι μηνών γιο της, για να ζητήσει από τους γιατρούς να διακόψουν την τελευταία της εγκυμοσύνη.

Εξαρτώμενη από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, η Μπεγκούμ είπε ότι δεν είχε τους πόρους για να ταΐσει και να φιλοξενήσει επαρκώς άλλο ένα μωρό.

«Θεού θέλοντος, θα πάρω μόνιμα μέτρα αντισύλληψης μετά το τρίτο μου παιδί», πρόσθεσε.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός έχει ένα βεβαρημένο ιστορικό για τους Ροχίνγκια, περίπου 750.000 από τους οποίους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Μυανμάρ πριν από πέντε χρόνια μετά την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας που τώρα υπόκεινται σε έρευνα του ΟΗΕ για γενοκτονία.

Πριν από αυτή την έξοδο, οι Ροχίνγκια υπέστησαν επί δεκαετίες πολιτικές διακρίσεων από τις αρχές της Μιανμάρ, οι οποίες τους θεωρούσαν παράνομους μετανάστες από το Μπαγκλαντές, παρά τη μακρόχρονη παρουσία τους.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ τους αρνήθηκε την υπηκοότητα και τους εμπόδιζε να μετακινούνται ελεύθερα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθυσμό σε μια απομακρυσμένη γωνιά της χώρας.

Προσπάθησε επίσης να απαγορεύσει στις γυναίκες Ροχίνγκια να αποκτήσουν περισσότερα από δύο παιδιά και έθεσε ως προϋπόθεση για την έκδοση αδειών γάμου σε ζευγάρια Ροχίνγκια μια σχετική γραπτή δέσμευση.

Κάντε τη ζωή τους πιο δύσκολη

Από το 2017, το Μπανγκλαντές αγωνίζεται να στηρίξει τον τεράστιο προσφυγικό πληθυσμό του, για τον οποίο οι προοπτικές μιας μαζικής επιστροφής στη Μιανμάρ ή επανεγκατάστασης αλλού είναι ελάχιστα πιθανές.

Οι προσπάθειες για την ανακούφιση του υπερπληθυσμού στους καταυλισμούς οδήγησαν χιλιάδες πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ένα νησί που είναι επιρρεπές σε πλημμύρες, μια πολιτική που επικρίθηκε από ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων, οι οποίες δήλωσαν ότι πολλοί μεταφέρθηκαν παρά τη θέλησή τους.

Το Μπαγκλαντές έχει επίσης εκνευριστεί από τη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες όσων ζουν κοντά στους καταυλισμούς, όπου οι πρόσφυγες είναι δύο προς ένα περισσότεροι από τον τοπικό πληθυσμό.

Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας λένε ότι οι πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της εκστρατείας οικογενειακού προγραμματισμού ήταν οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

«Όταν ήρθαν εδώ, σχεδόν όλοι οι Ροχίνγκια που συναντήσαμε δεν είχαν ακούσει ποτέ για προφυλακτικά ή αντισυλληπτικά χάπια», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου οικογενειακού προγραμματισμού Πίντου Κάντι Μπάτατσαρτζι.

«Τώρα τα καλωσορίζουν. Καταλαβαίνουν ότι τα πολλά παιδιά μπορεί να κάνουν τη ζωή τους πιο δύσκολη».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος