Σε κλοιό χιονιά η βορειοανατολική Ευρώπη, με διακοπές ρεύματος και σκιέρ στους δρόμους – Πότε έρχονται στην Ελλάδα βροχές, καταιγίδες, πτώση θερμοκρασίας

Παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα από την χιονοθύελλα που σάρωσε το Σαββατοκύριακο χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Επιδείνωση και στην Ελλάδα θα παρουσιάσει τις επόμενες ώρες (πρωί Τρίτης 5/12) ο καιρός, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει συννεφιά με ανοίγματα ηλιοφάνειας, κυρίως στα νοτιοανατολικά (*βλ. αναλυτική πρόγνωση από τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ3 Σάκη Αρναούτογλου, παρακάτω στο άρθρο).

Οι κάτοικοι στη Γερμανία και κυρίως στην πόλη του Μονάχου, που βρέθηκε στο επίκεντρο του χιονιά το περασμένο Σαββατοκύριακο, αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα.

Σταδιακά αποκαθίσταται η κανονικότητα στη Βαυαρία. Επαναλειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως και το αεροδρόμιο του Μονάχου με αρκετές όμως καθυστερήσεις στις πτήσεις να παραμένουν.

Ωστόσο, στη βόρεια Αγγλία, η κατάσταση παραμένει δραματική. Εκατοντάδες οδηγοί πέρασαν τη νύχτα εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους και πάνω από 2.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα εν μέσω παγωνιάς.

Στο Τιρόλο της Αυστρίας, μικροί και μεγάλοι έσπευσαν στα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων μετά την ασυνήθιστη για την εποχή, σφοδρή χιονόπτωση.

Ο χιονιάς προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, ενώ περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.  

Παρά τη έντονη χιονόπτωση στη Μόσχα, δε σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στις μεταφορές και τη λειτουργία του σιδηροδρομικού και αεροπορικού δικτύου, σύμφωνα με τις Αρχές της Ρωσίας.

Το ύψος του χιονιού έφτασε τα 20 εκατοστά μέσα στη ρωσική πρωτεύουσα με τους μετεωρολόγους να αναμένουν να ξεπεράσει τα 28, δηλαδή τέσσεις φορές πάνω από το κανονικό επίπεδο.

Πάντως, ο χειμώνας δεν πτοεί τους κατοίκους της πόλης Ομσκ στη Σιβηρία, οι οποίοι τον υποδέχονται με βουτιές και κολύμπι στα παγωμένα νερά του ποταμού Ισρτίς. Η μέση θερμοκρασία για τον Δεκέμβριο στην πόλη, αγγίζει τους – 20 βαθμούς κελσίου.

Ενδεικτικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν σπάνιες εικόνες:

Επιδείνωση του καιρού και στην Ελλάδα από την Τρίτη (5/12) – Αναλυτική πρόγνωση

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει συννεφιά αλλά δεν θα λείψουν και κάποια ανοίγματα ηλιοφάνειας, κυρίως στα νοτιοανατολικά, αναφέρει στο αναλυτικό δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, από το απόγευμα θα εκδηλωθούν αρκετές βροχές στα δυτικά οι οποίες προς τη νύχτα και το πρωί της Τετάρτης θα κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας τις περισσότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι λίγο πιο νότιοι στο Ιόνιο, λίγο πιο βόρειοι στο Αιγαίο, όχι πάνω από 3 με 4 -τοπικά μέχρι και 5- μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς στα πεδινά, ενώ στα νοτιοανατολικά τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και την Τετάρτη

Αρκετές θα είναι οι βροχές και την Τετάρτη και θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας τις προμεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν φτάνοντας τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ και θα πνέουν δυτικοί στα νότια και βόρειοι στην υπόλοιπη χώρα.

Η Αττική την Τρίτη θα έχει συννεφιά με τοπικές βροχές από το βράδυ, οι οποίες θα πυκνώσουν μέσα στη νύχτα.
Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 11 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Η Κεντρική Μακεδονία θα έχει συννεφιά και τοπικές μπόρες προς το απόγευμα, οι οποίες θα γίνουν περισσότερες τις βραδινές ώρες αλλά θα είναι ασθενούς έως μέτριας έντασης.

Οι άνεμοι ανατολικοί στα 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 9 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ενα βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τον καιρό της Ελλάδας την Τρίτη 05/12 και την Τετάρτη 06/12. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

Την Τρίτη, ανά την επικράτεια, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση της τάξης των 4 έως 7 βαθμών. Ωστόσο την Τετάρτη η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

  • Επιμέλεια βίντεο – ΕΡΤ: Άγις Μενούτης | Φωτογραφίες: AP IMAGES / AFP
  • Μετεωρολόγος ΕΡΤ3: Σάκης Αρναούτογλου
  • Πηγές: ΕΡΤ / meteo.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος